Een gat in de markt voor zorgverzekeraars? 

Ik wil (g)een zwarte, lesbische moslimarts

Je mag niet eens meer een zwartje weigeren, leert NRC Handelsblad in tweede instantie.

Dinsdag publiceerde NRC ‘Keuze voor arts is onbegrensd’, met als achtergrond ”˜In Koran heeft geneesheer geen geslacht’. In dat eerste verhaal:

“Een patií«nt mag om een witte arts vragen, of om een zwarte. Zelfs als dat zijn eigen gezondheid in gevaar brengt”¦Elke patií«nt mag een arts weigeren. Als hij geen zwarte arts wil, of geen homo, of geen moslim: dat moet kunnen.

Een patií«nt mag ook elke reden hebben om een arts te weigeren, of het nou om religie is of uit racistische motieven. Zo is de huidige praktijk in ziekenhuizen en zo blijft de praktijk, zo zegt de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde, Peter Holland.”

Pardon? Aan mijn lijf geen polonaise van een bleekscheet, lesbienne of hindoe? Hoe zat dat dan met Artikel 1 van de Grondwet, NRC?

Gisteravond volgde de correctie/aanvulling: “In het artikel Keuze voor arts is onbegrensd (18 december, pagina 1) staat dat elke patií«nt een arts mag weigeren, op welke grond dan ook. Dit is theoretisch juist, maar dat betekent niet dat alle verzoeken van van patií«nten door ziekenhuizen gehonoreerd moeten worden”¦

KNMG vindt dat een ziekenhuis tegemoet kan komen aan de wens om door een man of vrouw behandeld te worden, maar voegt daaraan toe dat zo’n verzoek niet gehonoreerd moet worden als dat is gebaseerd op huidskleur, geaardheid of godsdienst van een arts.

Het venijn zit in het laatste deel van de correctie. De krant sliep even. Op de website is ‘Keuze voor arts is onbegrensd’ al aangepast.

Daarin nog het volgende:
Een patií«nt mag een zwarte arts weigeren en een witte eisen?

Peter Holland: ”žJa, dat mag. Maar ik vind niet dat een ziekenhuis moet ingaan op zo’n verzoek.”

  • Reacties

  • www.rodehond.net | 20/12/07 om 12:48

    Als iemand zo nodig een arts wil weigeren, prima. Ga maar weer lekker onderaan de wachtlijst staan, de hele molen opnieuw opstarten. En hopen dat je toevallig wel een arts naar eigen gading treft. En zo niet… Probeer je het maar weer lekker opnieuw!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen