Hakenkruisverwonding verzonnen

17-jarige beschikt over een rijke fantasie.

Gelezen: Sí¤chsische Zeitung, Der Spiegel

In 1987 werd Jules Croiset (foto) ontvoerd door neonazi’s. Zo leek het. Croiset fingeerde de hele misdaad.

Hij hanteerde het als wapen in zijn strijd tegen het opvoeren hier te lande van ‘Het vuil, de stad en de dood’. Dit toneelstuk van Rainer Werner Fassbinder werd als antisemitisch beschouwd. In 2002 voerde Het Nationale Toneel het stuk op zonder een spoor van protest. Ook in Israí«l kwam het op de planken.

Croiset was een aanvoerder in de politiek correcte strijd om het toneelstuk van de planken te houden, bijgestaan door Freek de Jonge. Croiset fabriceerde met zijn eigen ontvoering ook een hakenkruis op zijn borst en verzon dreigbrieven.

Het Jules Croiset-virus heeft nu toegeslagen in Duitsland. Het speelt in Saksen, het oosten van Duitsland. Een 17-jarig meisje beweerde dat ze een asielzoekerskind te hulp kwam dat door neonazi’s werd gemolesteerd. De daders trakteerden op een hakenkruis op haar heup.

Het asielzoekerskind bevestigde het verhaal. Naar nu blijkt als gevolg van suggestieve vragen van de politie. En het leek onmogelijk dat het 17-jarige meisje het hakenkruis zelf op haar heup had gesneden. Ze blijkt lening te zijn geweest.

De laatste jaren heeft het Jules Croiset-virus met imaginaire bloeddorstige nazi’s als spookdaders meer toegeslagen in Duitsland:

 • 29 december 2002 snijdt een Cubaans meisje in Duitsland een hakenkruis in haar wang;
 • In 1994 zouden in Halle (Oost-Duitsland) de nazibeulen een gehandicapt meisje ook een hakenkruis in haar wang hebben gesneden. Later bekende het meisje alles verzonnen te hebben. Ze kreeg wel 10.000 demonstranten de straat op om tegen deze barbaarse daad te demonstreren.
 • Vlak daarna wist een antifascistische actiegroep te melden dat in de Berlijner metro iemand een hakenkruis in de buik was gekerfd. Het slachtoffer werd nooit gevonden.

In Nederland sloegen andere duistere archetypen toe, zoals daar zijn de Turken en enge fundamentalisten:

 • In 2002 zou een meisje in het Groningse Hoogezand door acht Turken zijn verkracht waarna haar huis in brand werd gestoken;
 • LPF-voorzitter Moleveld stuurt Matt Herben en zich zelf in 2004 dreigbrieven, zogenaamd afkomstig van een fundamentalistische club. Hij werd veroordeeld;
 • 2005 is een topjaar, beginnend met een 17-jarig meisje uit Ulrum dat zeven keer valse aangifte doet wegens mishandeling en bedreiging. Een volksgericht kon net aan worden voorkomen;
 • Een gehandicapte vrouw uit Spijkenisse vertelt dat haar hondje door overvallers op scooters is opgehangen. Geert Wilders looft 10.000 euro beloning uit voor het vinden van de daders in de hoop dat ze een kleurtje hebben; het geheel blijkt verzonnen;
 • Een jongen uit Hattem beweert van zijn fiets te zijn geslagen door een groepje donker getinte jongens. Nee, geen gekleurde neonazi’s maar barbaren die de jongen voor nazi uitschelden en hem een hakenkruis in de onderarm snijden. Ook verzonnen.
 • Reacties

 • Arnoud | 20/12/07 om 14:10

  En vergeet het hardnekkige gerucht niet van die archetype-jongeren die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting en een ‘eeuwige glimlach’, door het gezicht open te snijden van mondhoek naar oor en daar zout in te strooien.
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article171932.ece

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen