Actie oogkleppen voor China 

IOC: Amnesty liegt

Amnesty liegt, zegt Olympische baas. Hij liegt zelf, zegt Amnesty.

Gelezen: Volkskrant

Amnesty beweert in zijn campagne dat Peking het grootste sportevenement pas toegewezen heeft gekregen na de belofte om de slechte mensenrechtensituatie in het land te verbeteren. Dat is niet waar, dus Amnesty misbruikt de spelen voor politieke doeleinden. Dat beweert Hein Verbruggen, bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organisator van de spelen in Peking in 2008.

“Dat is een leugen. Dat heeft het IOC nooit van de Chinezen gevraagd. Dat kan ook niet, want dan begeven we ons op politiek terrein“, zegt Verbruggen. “Maar als je ze dat vertelt, krijg je als reactie dat ze de Spelen als een te mooie gelegenheid zien om te laten liggen.”

De Volkskrant vroeg geen weerwoord aan Amnesty. Die kwam zelf met een reactie, met onder meer: “Het IOC heeft wel degelijk een belofte gedaan om toe te zien op de verbetering van de mensenrechtensituatie in China. Het IOC heeft ook herhaaldelijk aangegeven dat Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties op die verbetering zouden moeten toezien en daarover moeten rapporteren.”

Met daaronder een serie citaten die dit ondersteunen, van ondermeer Chinezen die de Olympische kandidatuur van China wilden binnenhalen en van chefs van het IOC, zoals Jacques Rogge.

Tevens zegt Verbruggen dat Amnesty liegt door te spreken over anderhalf miljoen huisuitzettingen voor de organisatie en bouw ten behoeve van de Spelen. Amnesty: “Amnesty noemt het getal van anderhalf miljoen uitzettingen niet. De bron van dat getal is het COHRE (Centre on Housing Rights and Evictions.)

Wie liegt er nu?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen