Dilan Yesilgöz

Fabuleerde een theorie over ‘nareis op nareis op nareis’ over asielzoekers als munitie in de verkiezingscampagne nadat Mark Rutte het kabinet er reeds onterecht op liet vallen.

Lees meer »

Judi Mesman en racisme

Mesman doet vergaande beweringen over ras en ongelijkheid. Daarvoor ontbreekt wetenschappelijke grond, zegt Hans Siebers van de Universiteit van Tilburg.

Lees meer »

Nepgedupeerden toeslagenaffaire

Het schuldgevoel helpt lichte slachtoffers en fraudeurs aan de leuke extra inkomsten.

Lees meer »

Elodie Verweij en AD

Elodie Verweij, bekend als presentator van RTL helpt als politiek verslaggever van het AD een grove leugen de wereld in en zij en de AD-redactie volharden, maar staat nu al grenzeloos voor schut.

Elodie Verweij trad recent toe tot de redactie van AD als politiek verslaggever, nadat ze bij RTL jarenlang deze functie had. Gisteren bracht ze het nieuws dat ex-minister van Financiën Hans Hoogervorst (VVD) zou haar verteld hebben premier te willen worden. Zijn naam werd eerder genoemd.

“VVD-prominent Hans Hoogervorst wil wel premier van Nederland worden: ‘Die mogelijkheid is er”, kopte het AD. Hoogervorst ontkende via andere media dat hij met het AD had gesproken en vroeg om forensisch onderzoek.

Toen kwam  het echte probleem:  Elodie Verweij en het AD volhardden en voegde aan het artikel toe: “Later op de middag leek Hoogervorst geschrokken te zijn van zijn eigen ontboezemingen. Bij andere media wil hij zijn woorden niet bevestigen.”

Beeld: NOS

Elodie ging daarmee door in kletsshow Sophie & Jeroen: “Ik heb Hoogervorst vanmiddag wel degelijk gesproken. Het is ook een man wiens stem je wel herkent. Ik denk dat hij geschrokken is van de reacties, maar dat hij het ontkent, is voor zijn rekening.”

Pas gisteravond volgde de correctie: “Rectificatie berichtgeving oud-minister Hans Hoogervorst

Oud-minister Hans Hoogervorst heeft niet de ambitie om premier te worden in een nieuw kabinet. Dat zegt hij nadat deze site eerder het bericht bracht dat hij openstond voor die positie. We trekken het bericht in.

Onze verslaggever heeft een telefoongesprek gevoerd en was in de volste veronderstelling dat haar gesprekspartner Hans Hoogervorst was. Het was een kort gesprek waarin de verslaggever informeerde naar de ambities van de heer Hoogervorst bij de vorming van een nieuw kabinet. Zij heeft hier een bericht van gemaakt.

Vervolgens heeft Hoogervorst aan andere media en ook ons laten weten dat hier nooit een gesprek over heeft plaatsgevonden. Er is geen opname van het telefoongesprek, dus wij kunnen niet met zekerheid stellen dat onze berichtgeving klopt. Daarom trekken wij het artikel in. We bieden excuses aan voor de ontstane verwarring.”

Albert Heijn en gezond eten

In de nieuwste Ster-commercial van Albert Heijn is het zoontje (Tommy) van het AH-echtpaar doorgegroeid naar de middelbare school. Hij neemt in zijn broodtrommeltje allerlei vegahapjes mee naar school en ontwikkelt zich als een ware evangelist van het verantwoord eten.

Lees meer »

‘Volgens Hugo Claus behoorde liegen tot de goede manieren’

Nu nog die hele biografie over de Belgische schrijver Hugo Claus lezen. Rob Schouten schrijft in Trouw de aanstekelijke recensie onder bovenstaande kop. Die is te mooi om te negeren op deze website.

Lees meer »

Connie Palmen en Gijs Groenteman

Fileren gezamenlijk de biograaf van Ischa Meijer. Beiden hebben een belang, dat van Groenteman verzwijgt de Volkskrant.

Lees meer »

Blunder NOS met bericht orgaanroof Israël

Na drie dagen pas wordt een broodje app verhaal door de NOS verwijderd.

Lees meer »

Bart Jan van Ettekoven

De zelfgenoegzaamheid in de rechtspraak blijkt steeds een tandje te groot, wat het zelfreinigend vermogen in de weg staat. Weer zo’n voorbeeld.

Lees meer »

Annelou de Vries en Amsterdam UMC

Kinderpsychiater Annelou de Vries en haar team van Amsterdam UMC sturen kinderen de transgenderbehandeling in op grond van een wetenschappelijk niet valide protocol, het ‘Dutch Protocol’ dat internationaal navolging kreeg.

Lees meer »

Prins Bernhard, via Jan Tromp en Pieter Broertjes

In het koninklijk archief zelf dook de originele lidmaatschapskaart van de NSDAP uit 1936 van prins Bernhard op. Hij had die zelf bewaard. Waren de Volkskrant-journalisten die hem uitgebreid interviewden destijds te goedgelovig?

Lees meer »

Tijdschrift Linda

De ‘Linda’ wint de Meester Kackadorisprijs 2023 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK); de prijs is gisteren uitgereikt op het jaarlijkse verenigingscongres in Amsterdam.

Lees meer »

Oorlogsleugen: niet Russen maar Oekraïners zelf bombardeerden Oekraïense markt

De forse valse beschuldiging van een oorlogsmisdaad werd snel weggepoetst door media. Journalisten hebben er grote moeite mee om op eerlijke wijze fouten te bekennen en herstellen, gehinderd door hun grote ijdelheid

Lees meer »

‘Premier Mark Rutte is de schuld van alle ellende’

Het is zo eenvoudig voor het volk en journaille om premier Rutte de schuld te geven van alle problemen waarmee mensen kampen of denken te kampen te hebben. Een ingezonden brief van Berk Kraak in Amsterdam in de Volkskrant vandaag.

Lees meer »

Onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag

De uitkomsten zijn veelal discutabel vanwege een gebrekkig theoretisch kader en vooringenomen opdrachtgevers.

Lees meer »