Onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag
De uitkomsten zijn veelal discutabel vanwege een gebrekkig theoretisch kader en vooringenomen opdrachtgevers.
Gelezen: Interview met Michiel de Vries door Ariejan Korteweg, Volkskrant 5 augustus 2023
Michiel de Vries, sinds 2005 als hoogleraar bestuurskunde in Nijmegen gespecialiseerd in methoden en technieken van onderzoek vindt dat hedendaagse integriteitsonderzoeken zwaar onder de maat zijn. Dat schrijft hij in zijn boek Kapot, uitgegeven door Blauwburgwal van Syp Wynia. Enkele citaten uit het vraaggesprek:
‘Het moralistische is dominant geworden in het oordeel. Het is hun eigen moraliteit die de doorslag geeft bij het beoordelen van gedrag. Onderzoekers houden relaties tussen collega’s tegen het licht en zeggen: dat is niet meer van deze tijd. Dan is het hun eigen moraliteit die de doorslag geeft bij het beoordelen van gedrag.” (Laatste deel komt uit de krant, is online weggehaald)
“Ik ben geen onderzoek tegengekomen waarvan de uitkomst tegengesteld was aan wat de opdrachtgever publiekelijk zei. Er is honderd procent overeenkomst.”
“Wat is volgens u dan grensoverschrijdend gedrag? “Gebruik die term niet meer, zou ik zeggen. Noem verkrachting gewoon verkrachting, noem aanranding aanranding, pesten pesten en intimidatie intimidatie. Als iemand beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag, denken mensen aan dickpics of aanranding. Terwijl het om onschuldige dingen kan gaan.”
“Mariëtte Hamer geeft als omschrijving van grensoverschrijdend gedrag: gedrag dat de ander niet wil. Valt daarmee te werken? “Dus de ander bepaalt: nu overschrijd je mijn grenzen. Dat vind ik problematisch. Je kunt niet altijd weten of een ander zich er prettig bij voelt. Er zou moeten staan: doorgaan met gedrag terwijl een ander laat merken dat niet fijn te vinden.”
“Er zijn belangen van de melder, de beschuldigde, de organisatie, de onderzoekers. Onderzoekers nemen alleen het belang van de opdrachtgever mee en dat van hen zelf. Ze zullen melders nooit vragen of er misschien een oneigenlijk belang achter de melding kan zitten.”
Peter Olsthoorn | 16-08-23 12:44
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen