Interview Caroline van der Plas met Yvonne Hofs in de Volkskrant

De partijleider van de BoerBurgerBeweging verkondigde de nodige onwaarheden, te weinig tegengesproken door Yvonne Hofs.

Gelezen: Volkskrant 24 januari 2023

Docent-onderzoeker duurzame ontwikkeling Bauke de Vries:

“Caroline van der Plas kreeg in de Volkskrant van afgelopen zaterdag maar liefst vier pagina’s om haar halve waarheden over de betekenis van de landbouw uit te dragen en de ernst van de biodiversiteits- en klimaatcrisis te bagatelliseren. De interviewster Yvonne Hofs deed haar best om mijn plaatsgenoot uit Deventer tegen te spreken, maar liet nog heel wat onjuistheden onbesproken. Ik wil graag enkele daarvan alsnog rechtzetten.

1. Van der Plas stelt dat de Nederlandse landbouw ‘zelfvoorzienend’ is. Dat betekent volgens Onze Taal: ‘In staat om voor zichzelf te zorgen, zonder afhankelijk te zijn van externe bronnen’.

Dat is natuurlijk allerminst waar. De Nederlandse veehouderij is zeer afhankelijk van voer uit Brazilië, de Verenigde Staten, Thailand en tot voorheen Oekraïne. Volgens het CBS importeert Nederland jaarlijks rond de 4 miljard kilogram sojabonen, dat is meer dan 200 kilogram voor iedere Nederlander. Een deel wordt meteen geëxporteerd, het grootste deel verdwijnt in de monden van onze koeien, varkens en kippen. In 2021 importeerde Nederland voor meer dan een miljard euro aan maïs, waarvan een belangrijk deel uit Oekraïne. Hoezo zelfvoorzienend?

2. Vervolgens stelt Van der Plas dat Nederland zoveel voedsel kan produceren omdat we zo veel vruchtbare landbouwgrond hebben. Op vruchtbare Nederlandse landbouwgrond, vooral kleigronden, telen we inderdaad met veel succes gewassen zoals uien, aardappelen en suikerbieten. De intensieve veehouderij, die de meeste schade aanricht aan natuur, lucht en grondwater, zit juist op van oudsher arme zandgronden in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Niet de vruchtbare grond bepaalde de locatie van die bedrijven, maar de makkelijke aanvoerlijnen van veevoer over het water en de weg, vanuit de haven van Rotterdam. Dankzij de royale bemesting die daar nu plaatsvindt, worden deze gronden nu kunstmatig vruchtbaar gemaakt – althans rijk aan stikstof en fosfaat.

3. Een derde uitglijder betreft het bagatelliseren van de negatieve effecten van de intensieve veehouderij: ‘Wie zegt dat mensen in Nederland lijden onder de boeren, is helemaal gek. De Nederlandse bevolking lijdt niet onder het feit dat wij hier voedsel produceren.’

Jaren geleden werden duizenden mensen ziek door Q-koorts, velen van hen hebben chronische klachten gekregen, een kleine honderd zijn overleden. De oorzaak: intensieve geitenhouderij. Ook longontstekingen worden vaker waargenomen rondom geitenhouderijen. Anderen procederen al jarenlang vergeefs tegen ernstige stankoverlast, die het regelmatig onmogelijk maakt om buiten te zijn bij woningen in de buurt van varkens- of kippenschuren. Is dat geen lijden? Zijn al die mensen gek? Ik dacht het niet.

Ik ben helemaal voor een betere relatie tussen boeren en burgers en voor een beter toekomstperspectief voor duurzaam werkende boeren. Maar ik zie wel graag dat we beleid maken op basis van de echte feiten. Een gezonde landbouwsector kan bijdragen aan diverse ecosysteemdiensten, zoals een mooier landschap, het binden van koolstof, het bieden van ruimte voor waterberging…. Daar kunnen we ze dan ook voor betalen, zodat duurzaam werken en een goede boterham verdienen goed samengaan.

De huidige doorgeslagen intensieve veehouderij schaadt juist al deze ecosysteemdiensten en zet ons land op slot voor allerlei andere noodzakelijke ontwikkelingen. Daar moeten we echt een punt achter zetten.”

  • Reacties

  • Jhon | 15/03/23 om 21:31

    DejaVu ! BBB=Bayer=IG-Farben

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen