Bekende namen tekenen mee
Nepwetenschappelijke publicaties
In groten getale proberen wetenschappers de publicatiedruk te weerstaan in valse tijdschriften.
Gelezen: ICIJ en NDR en Volkskrant en FD en Economist
Bij uitgever van wetenschappelijke Omics in India publiceerden 750 Nederlandse wetenschappers samen 300 artikelen; bij evenknie Waset in Turkije verbonden 500 Nederlandse auteurs hun naam aan zo’n 100 artikelen.
Voor het collectief van onderzoeksjournalisten, ICIJ, bekend van de Panama Papers, verzamelden de websites van dubieuze uitgevers en troffen er ook de namen aan van Nederlandse wetenschappers als viroloog Ab Osterhaus (Erasmus MC), pedagoog Jelle Jolles (VU) en viroloog Jaap Goudsmit (Janssen Farmaceutica), psychiater Witte Hoogendijk (EUR) en voormalig voorzitter Rutger Jan van der Gaag van artsenfederatie KNMG). Meestal staan ze als medeauteur voor ondrezoekrs die willen scoren en is niet duoidelijk of ze zich bewust waren van het wetenschappelijk bedrog.
De tijdschriften staan op een ‘zwarte lijst’ die bibliothecaris van de Universiteit van Colorado Jeffrey Beall heeft opgesteld; 12.000 in getal. Volgens de Hanken School of Economics in Finland publiceren deze tijdschriften 400.000 artikelen per jaar, in 2010 waren dat er nog ruim 50.000.
Uitgeverij Omics vraagte een bedrag van 500 tot 1.700 euro per artikel. Ook worden nepcongressen georganiseerd. Deelnemers betalen honderden euro’s voor deelname en onlinepublicatie van hun conferentiebijdrage. Sinds 2014 presenteerden Nederlanders zo’n honderd artikelen via nepconferenties, van Melbourne tot Barcelona, Tokio, New York, Istanbul en Venetië; vooral technische universiteiten in Delft, Enschede en Eindhoven komen geregeld voor.
Wie publicatie- en reiskosten betaalden is niet duidelijk. Overigens schreef een freelancer er voor de Volkskrant als in 2015 over
Peter Olsthoorn | 08-08-18 16:35
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen