Factcheck weerlegt bewering 

Slapen naast snurker ongezond

Dat berichtte De Telegraaf, op grond van tien jaar oud onderzoekje dat een andere krant toen aanhaalde.

Gelezen: Dokter Media

Populaire media als Nu.nl en Telegraaf.nl zijn gek om wetenschapsnieuws dat lekker valt. Het dondert veelal niet of het klopt. Afgelopen weekend bracht De Telegraaf het bericht Slapen naast snurker is slecht voor gezondheid, lekker vet aangezet: ‘Niets is erger dan de hele nacht wakker liggen door het gesnurk van de persoon die naast je ligt te slapen. Slapen naast een snurker haalt niet alleen het bloed onder je nagels vandaan, het is ook nog eens slecht voor je gezondheid!’

Het bericht kwam vanuit Londen, overgeschreven uit een andere krant: ‘Uit een onderzoek, uitgevoerd aan het Imperial College London, is gebleken dat een snurkende partner invloed heeft op je bloeddruk. Dat meldt de Engelse krant The Independent.’

Dat bericht uit The Independent is van februari 2008, ruim tien jaar oud. En klopt het ook? De Telegraaf: ‘Het onderzoek is uitgevoerd onder 140 respondenten die allemaal in de buurt van een luchthaven woonden. En wat blijkt? Het geluid van gesnurk en het geluid van laagvliegende vliegtuigen hebben beiden hetzelfde effect op het menselijk lichaam. In beide gevallen stijgt de bloeddruk. Uit het onderzoek is dan ook gebleken dat het niet gaat om de bron van het geluid, maar om de volume. Hoe harder het geluid, hoe hoger de bloeddruk.’

Dokter Media is een uitstekende website die dit soort beweringen helemaal uitzoekt. En komt in dit geval niet enkel tot de conclusie dat De Telegraaf oude nieuwsberichten overschrijft, maar dat ook de bron discutabel is. Grondig onderzoek is er niet verricht en de claim is generiek, over de mogelijke nadelige invloed van geluidsoverlast ’s nachts.

Toegevoegd: heb je onderzoek nodig om aan te tonen dat wakker liggen ongezonder is dan slapen?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen