Gijs van Dam ging te vroeg de publiciteit in, kun je zeggen
Trouw grotendeels zorgvuldig in MeToo-artikel Brandt Corstius
Trouw publiceerde in oktober 2017 een ‘open brief’ van Jelle Brandt Corstius op de voorpagina, waarin hij schrijft dat hij in het prille begin van zijn tv-carrière op zijn werk is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. ‘Niet onzorgvuldig,’ zo oordeelde de Raad van Journalistiek, maar wel de inleiding van dat stuk door Trouw zelf.
Gelezen: Volkskrant 1 mei 2018, Uitspraak Raad voor de Journalistiek
De Raad: ‘Trouw heeft met de publicatie van de zinsnede “Ook journalist Jelle Brandt Corstius is slachtoffer.” journalistiek onzorgvuldig gehandeld. Verder was de handelwijze van de krant zorgvuldig…
Trouw heeft niet journalistiek onzorgvuldig gehandeld door zonder voorafgaand onderzoek en toepassing van wederhoor het stuk “Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen.” van Jelle Brandt Corstius op 17 oktober 2017 te publiceren. Voor de lezer is voldoende duidelijk dat de publicatie met name de persoonlijke visie van Brandt Corstius behelst. Verder is onvoldoende aannemelijk dat G.J. van Dam (klager) voor het grote publiek in de publicatie identificeerbaar is.’
Brandt Corstius noemde geen naam, maar speculatie in Hilversum leidde tot geruchten over Gijs van Dam. Hij ging met advocaat bij talkshow Pauw vertellen dat hij diegene inderdaad was, maar dat de seks vrijwillig was. Brandt Corstius vertelt een ‘gelogen verhaal’ in Trouw, aldus Van Dam.
Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan zegt in de Volkskrant tevreden te zijn met de uitspraak. Dat doet ook Gijs van Dam. De producer heeft aangifte gedaan tegen Brandt Corstius wegens smaad en laster. ‘Wat mij onvoorstelbaar kwetst, is dat Trouw hem nog steeds op zijn blauwe ogen gelooft en ze mij geen enkel voordeel van de twijfel gunnen’, aldus Van Dam in de Volkskrant.
Peter Olsthoorn | 01-05-18 10:20
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen