Wat minder vakantie misschien? 

Werkdruk in onderwijs

Aanhoudende litanie van klachten, terwijl onderwijzers in het basisonderwijs effectief 900 uur per jaar voor de klas staan: 23 weken van 40 uur, minder dan een half jaar werk.

Veel te veel vakantie, te veel studiedagen, buitenschoolse activiteiten, absurde administratie-eisen, er wordt van alles gedaan om het onderwijs te verminderen. En dus ontstaat er werkdruk, die niet wordt opgelost door de oorzaken aan te pakken

Als druk hoog is, betekent dit dat de inhoud grote druk uitoefent op het omhulsel. In het onderwijs wordt al het werk nog niet in een half schooljaar gepompt. De oplossing is eenvoudig: langer werken. Dar hoor je actievoerders niet over.

Tot er op 27 oktober 2016 deze ingezonden brief verscheen in NRC Handelsblad, van Jan Berende, docent wiskunde Prinsentuin Oudenbosch, dus in dit geval over voortgezet onderwijs:

‘Iedereen in het onderwijs vindt dat de werkdruk van zowel docenten als leerlingen te hoog is. Een groot deel van die werkdruk komt omdat we met een piekbelasting werken.

Op basis van een jaartaak van 1.659 klokuren worden wij geacht ruim 41 klokuren per week te werken in een periode van 40 weken, terwijl ons salaris gebaseerd is op een 36-urige werkweek. Moet er, kortom, niet eens gekeken worden of die twaalf weken vrij per jaar nog wel van deze tijd is? Of kom ik nu aan hét heilige huisje van het onderwijs?

Ik als docent wil namelijk niet dat er lessen geschrapt worden, omdat dit juist alleen maar ten koste gaat van de kwaliteit van ons onderwijs. Ik roep de nieuwe minister van Onderwijs dan ook niet op om lessen te schrappen, ik roep op om eens kritisch te kijken naar het verminderen van het aantal lesvrije weken voor zowel leerlingen als docenten.

Het is maar net hoe je er tegen aankijkt en het is vooral maar net welke concessies je zelf als onderwijsgevende ook wil doen. Wel zo reëel toch? Wat ook meespeelt is dat leerlingen met een andere urenverdeling ook langer in hun ritme blijven zitten. Nu is het zo dat ze opstarten na een vakantie, twee, drie weken in hun ritme zitten en dan alweer afbouwen tot de volgende vakantie.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen