Nog een keer in een NRC-column:
Lofzang op het placebo-effect
Ook Maurits Katan bekeert zich tot priester in het het geloof in nepeffecten, ook al gelooft hij er zelf niet in.
Gelezen: column Martijn Katan, 6 oktober 2017
Alsof niet een week eerder al ook Rosanne Hertzberger hAar sympathie voor het placebo-effect had betuigd in NRC, deed Martijn Katan dit afgelopen weekend dunnetjes over in exact dezelfde teneur.
Twee biowetenschappers, één gedachte. Wat Leugens.nl betreft kan er niet genoeg aandacht zijn voor het zelfbedrog als belangrijkste middel om ons staande te houden in deze barre wereld. Realiteit maakt meer kapot dan je lief is, leve de beeldvorming als medicijn. En tsja, zelfbedrog is ook de bron van bedrog, van leugens.
Katan zet eerst uiteen dat een concert gespeeld op een Stradivarius geen beter geluid oplevert dan op een moderne viool. Ook placebo-effect: het zelfbedrog maakt de klank ‘mooier’.
Hetzelfde laken een pak bij het proeven dure en goedkope wijnen; in dubbelblinde tests komen zelfs bij wijnkenners dure wijnen nauwelijks smakelijker over de tong dan het Hema-wijntje.
En allerhande kruiden die tegen van alles en nog wat helpen. ‘Bewijzen dat kurkuma beter werkt dan een placebo zijn schaars en gebrekkig, maar wat doet dat ertoe: een placebo-effect is ook een effect. Dankzij mijn Facebookpost had hij nu misschien weer pijn, want een placebo helpt alleen zolang je erin gelooft. Wat schoot de wereld op met dat literatuuronderzoek van mij?
En dan een heerlijke ontboezeming van Katan: ‘Als wetenschapper moet ik vertellen hoe het echt zit en wil ik mensen beschermen tegen oplichters die onwerkzame kruidencapsules verkopen. Maar als ik eerlijk ben spelen er ook andere motieven, zoals het bewijzen van mijn superioriteit. Ze moeten dankbaar zijn dat ik het beter weet en die oplichterij ontmasker! Maar gooi ik intussen niet het kind met het badwater weg?’
Peter Olsthoorn | 10-10-17 10:32
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen