Door toedoen van farmaceutische industrie 

‘Meeste medisch-wetenschappelijk onderzoek deugt niet’

Over het hoofd gezien door de media in Nederland, kan gebeuren: maar dit lijkt me een heel belangrijke constatering.

Gelezen: NSNBC International

 

“Veel van de wetenschappelijke literatuur, misschien wel de helft, kan gewoon onwaar zijn. In de hand gewerkt door studies met kleine steekproefgroottes, kleine effecten, ongeldige verkennende analyses en opvallende belangenconflicten, samen met een obsessie voor het nastreven van modieuze trends van dubieus belang, heeft de wetenschap een draai naar de duisternis gemaakt”, aldus Hortin. ‘

Horton wijst ook met de beschuldigende vinger: de grote farmaceutische bedrijven. Die vervalsen of manipuleren de testen op de gezondheid, veiligheid en effectiviteit van hun verschillende medicijnen in wording door te weinig monsters te gebruiken om statistisch zinvol te zijn of om laboratoriums of wetenschappers in te huren die geen problemen hebben met belangenverstrengeling omdat ze er finanjcieel voordeel uit putten.

Minstens de helft van alle dergelijke tests zijn waardeloos of erger, beweert Horton. Aangezien de medicijnen een groot effect hebben op de gezondheid van miljoenen consumenten, komt de manipulatie neer op criminaliteit.

Horton schreef zijn schokkende opmerkingen na het bijwonen van een symposium bij de Wellcome Trust in Londen over de reproduceerbaarheid en betrouwbaarheid van biomedisch onderzoek. Daar golden de vertrouwelijkheidsregels die bekend zijn als ‘Chatham House rules’ dus kan hij geennamen noemen van degenen die dit debiteerden, nog foto’s tonen van sheets waarop dit stond.

  • Reacties

  • Johan | 22/08/17 om 21:19

    Misschien zou het handig zijn om de naam Horton goed te spellen (de eerste keer wordt hij ‘Hortin’ genoemd), en ook te vermelden wie deze meneer dan wel is (hoofdredacteur van het medische wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’).

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen