Trumpleugens
Leugen is het effectiefste politieke wapen geworden
Guus Valk zet een topweek in leugens van Donald Trump op een rij en zoekt verklaringen voor het aanhoudende succes
.Gelezen: NRC, 4 augustus 2017
Een jaar geleden schreef ik als eerste dat factchecken door journalisten niet of nauwelijks van invloed is op de opinievorming en op politieke keuzes. De cultuur van liegen wordt dankzij president Trump steeds beter in kaart gebracht.
Canadese krant The Toronto Star telde in de eerste zes maanden van Trumps presidentschap 414 onwaarheden. Het gaat door. Afgelopen week vormde een hoogtepunt met gelogen telefoontjes met de president van Mexico en zogenaamde waardering voor een malle toespraak voor de scouting. Dat gaat maar door.
NRC: “George W. Bush loog door een werkelijkheid van halve waarheden te smeden, zei Brendan Nyhan eens, een politicoloog die verbonden is aan Dartmouth College. Trumps leugens zijn volgens Nyhan duidelijker, en veel frequenter. Het zijn ook geen klassieke politieke leugens: ze draaien, verbloemen of masseren niet, maar ze presenteren een totaal andere werkelijkheid. U dacht dat het regende tijdens de inauguratie? Nee hoor, de zon scheen!…”
Het is een variant op wat de nu weer vaak geciteerde filosoof Harry Frankfurt beweerde in On Bullshit (1986): “De leugenaar moet, om zijn leugen te fabriceren, weten wat waar is. (…) Wie zich met bullshit bezighoudt, heeft veel meer vrijheid. Hij kan de context vervalsen, zo ver hij maar wil…”
Vox noemde Trump een Bullshitter-in-Chief.
Peter Olsthoorn | 08-08-17 07:02
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen