Hersenen zijn schuldig, ik niet 

Het hellende vlak van de leugenaar

Wetenschappelijke onderbouwing van conclusie van Leugens.nl: de jokkebrok jokt door als hij/zij wordt betrapt.

 

Gelezen: Time 24 oktober 2016, Nature Neuroscience

Tali Sharot (foto) en collega’s van de afdeling Experimental Psychology van het University College London legden 80 personen al liegend in een MRI-scanner.

Hoe laat je ze dan liegen? Ze moesten aan een ander vertellen hoeveel muntjes ze in een glazen kom zagen en werden in een aantal gevallen beloningen in het vooruitzicht gesteld om de partner te bewegen om de waarheid niet te vertellen.

Als ze oneerlijk waren dan was dat waarneembaar in de amygdala, het emotiedeel van de hersenen. Hoe langer het liegen duurde, des te minder activiteit in de amygdala waarneembaar was in de MRI. Met andere woorden:met het toenemen van het liegen, nemen de daarmee gepaard gaande emoties af.

En ook: hoe meer het liegen in het eigen voordeel gebeurde – er werd ook getest met leugens die voor de partner goed waren en met leugens die voor beiden profijt zouden opleveren – des te rustiger de hersenen daarmee konden omgaan.

Volgens Sharot neemt het ongemak met het eigen liegen af naarmate we er meer vertrouw mee raken. We zien het dan minder in strijd met het beeld dat we van onszelf koesteren als eerlijk persoon.

Oftewel: de bevindingen ondersteunen de theorie van een hellend vlak: van kwaad tot erger

 

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen