Voor wie de nuance naarstig zoekt 

NRC: politici zijn optimistisch…nee, somber

Op pagina 9 schrijft de weekendkrant dat politici in de Algemene Beschouwingen zo optimistisch waren, op pagina 19 dat de somberheid overheerste.

Gelezen: NRC Handelsblad, 24 en 25 september 2016

Thijs Niemantsverdriet en Annemarie Kas in Hoop en optimisme, zelfs Wilders doet eraan mee:

‘Het is een oude campagnewet: wie optimisme uitstraalt, wint de verkiezingen. Welke partijleider slaagde daar afgelopen week het beste in?’

De één wil „de stem” zijn van „mensen die wél vooruit willen, die zich afwenden van dat pessimisme en dat negativisme”. (Rutte)

De ander benadrukt dat we in Nederland „tot de wereldtop van de gelukkigste, de gezondste en de best opgeleide mensen ter wereld” behoren. (Pechtold)

Een derde zegt dat hij als enige politicus „hoop en optimisme” predikt, „al twaalf jaar lang”. (Wilders)

Uitgebreid afgedrukt in de weekendkrant door NRC, op pagina 9.

Maar wat schrijft vaardig analist Tom-Jan Meeus in diezelfde krant, tien pagina’s verderop in zijn rubriek Haagse Invloeden van afgelopen weekend?

‘Nederlandse politici zijn trendvolgers. Sinds Fortuyn en Wilders leeft in hen de vrees dat ze angsten en ander pessimisme van de burger onvoldoende vertolken.

En dus hebben we hier al jaren een overaanbod van politici die niet ophouden angsten en ander pessimisme van burgers te vertolken… als je deze week de Algemene Politieke Beschouwingen gadesloeg, zag je dat ze bijna allemaal dachten: somber blijven, vooral somber blijven.’

De krant wordt gemaakt voor de lezer ‘die de nuance zoekt’, heette het vroeger in een campagne. Tsja.

Kan NRC haar politieke redacteuren toevoegen aan de redactie cultuur, en de ketelmuziek van de Tweede Kamer als voorstellingen beschrijven, is dat een idee?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen