Orhan Pamuk over: 

Zelfcensuur

De diepe kloof tussen de persoonlijke en de officiële opvattingen.

 

Gelezen: Volkskrant, Sir Edmund, 4 juni 2016

 

Olaf Tempelman interviewde Orhan Pamuk naar aanleiding van diens vertaalde jongste boek: Dat vreemde in mijn hoofd. Daarin een prachtige passage over de leugen:

“Een van de motto’s die Pamuk Dat vreemde in mijn hoofd meegeeft, komt van de in 1978 vermoorde Turkse columnist Celâl Salik: ‘De diepe kloof tussen de persoonlijke en de officiële opvattingen van onze burgers is een bewijs voor de macht van de staat.’

De klanten die de o zo vriendelijke straatventer Mevlut uithoren over zijn politieke opvattingen, die nooit vertelt wat hij echt denkt. Wat Vediha tegen haar zussen over haar huwelijk vertelt, dat wijkt fundamenteel af van het discours waarmee ze haar driftkikker van een echtgenoot pacificeert.

Die kloof tussen het officiële en het heimelijke, die herkennen we nota bene ook in Mevluts koopwaar. Boza, dat is een gegist goedje uit het Osmaanse Rijk, alcohol die werd uitgevonden voor mensen die geen alcohol mochten drinken. Een boek lang zeult Mevlut ermee door de straten van Istanbul.

Een boek lang vragen alle klanten: ‘Er zit toch geen alcohol in hè?’ Mevlut stelt ze altijd gerust: ‘In boza zit geen alcohol.’ Hij weet beter, en al die klanten weten ook beter.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen