Rijksvoorlichtingsdienst 

Rutte en de term ‘oorlog’

‘Rijksvoorliegingsdienst’ klinkt bepaald onprettig en is natuurlijk zo niet bedoeld. Maar waarom…?

Gelezen: NRC Handelsblad op Woensdag, 2 december 2015

De zaterdag na de aanslagen in Parijs sprak premier Mark Rutte over ‘oorlog met IS’, in navolging van de Franse president François Hollande van Frankrijk.

Ruttes woordkeuze kreeg kritiek, maar de term ‘oorlog’ zou hij al op 4 september in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad hebben gebezigd.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) toonde de NOS een e-mail als bewijs, met het citaat: “Ja, Isis is de vijand en daarmee zijn we dan ook in oorlog.” NOS-journalist Xander van der Wulp twitterde dit direct.

Maar die uitspraak, die Rutte op vrijdag 4 september zou hebben gedaan, op, is onvindbaar. Oplettende volgers van Van der Wulp op Twitter wezen er direct op dat de quote niet terug te vinden is in het verslag van Ruttes persconferentie van 4 september.

Waar komt het citaat vandaan? De RVD weet het niet. De woordvoerder tegen NRC: ‘Waar mensen werken, worden fouten gemaakt.’

Natuurlijk, maar zegtatandirect, beste RVD’ers. Die krampachtige cultuur om Koningshuis en premier te verdedigen, is dat niet het werkelijke probleem?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen