Kunnen gasverbruik geheel voorkomen, of niet? 

Zonnepanelen

Op elk dak maakt aardgas onnodig, schreef columnist Christiaan Weijts (foto) in nrc.next en NRC Handelsblad. Z’n eigen krant wijst hem terecht. Maar is het op termijn toch niet juist?

Gelezen: NRC

Bas Tooms controleerde de volgende uitspraak  stelde NRC-columnist Christiaan Weijts vorige week: “Als op elk Nederlands dak een zonnepaneel zou staan, hadden we geen gas meer nodig.”

Nederland telt volgens NLExtract 9,86 miljoen daken, inclusief schuurtjes en andere kleine gebouwen.

Een zonnepaneel van 250 watt produceert volgens het Planbureau voor de Leefomgeving jaarlijks zo’n 210 kWh, ofwel 750 megajoule (MJ).

“Op elk dak een zonnepaneel krijgt betekent zo’n 7,4 petajoule (PJ). Het gasverbruik van woningen is namelijk 330 PJ, ofwel: 330.000.000.000.000 kilojoule (kJ). Dat zou betekenen dat op elk dak 44 zonnepanelen van elk 1,6 m2 moeten staan, oftewel: iets meer dan 70 m2. En: dit is nog exclusief de gasvraag van de industrie en bedrijven.”

Dat is bij lange na niet genoeg, dakoppervlak is veel te klein. Weijts: “Ik heb het niet uitgerekend, het was een soort dichterlijke vrijheid.

Maar toch: we gaan uit van de technologie van vandaag. Innovatie met zonne-energie kan ertoe leiden dat wat vandaag onhaalbaar is en een leugen lijkt, binnen enkele decennia wel haalbaar is.

  • Reacties

  • Henk Veldman | 30/08/15 om 09:07

    In 1967 was een computer ongeveer 10 meter lang en 2 meter hoog. In het Evoluon in Eindhoven kun je de ontwikkeling van een “chip” zien. Bovenaan zie je een ding van ongeveer 2 x 2 x 0,50 meter. Onderaan idem maar dan in cm. De computer van toen koste meer dan 3 miljoen. (Ik heb er nog mee gewerkt.)
    Het ding presteerde veel minder dan een mobieltje van nu die je voor € 75,- koopt.
    De zonnecellen zullen gegarandeerd nog veel efficiënter worden, maar dat niet alleen, ze zullen gewoon in bakstenen en beton worden ingebouwd, zodat bijvoorbeeld huizen en straten in het geheel in feite een zonnepaneel vormen, zodat onze energie praktisch niks meer zal kosten.
    Er is echter wel iets waar we rekening mee moeten houden. Als er ergens olietekort dreigt, gaat de prijs van benzine omhoog.
    Shell zal aandelen hebben in de zonnepanelenmarkt.
    Als er een zandstorm in de Gobi-woestijn zich aankondigt, zal Shell zeggen dat er een tekort aan zonne-energie zal ontstaan zodat de prijs omhoog moet.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen