Vaak overdreven
Persberichten over wetenschapsvondsten
De ellende begint bij scoringsdrift van universiteiten en instituten, en journalisten schrijven dat te gemakkelijk over.Gelezen: Volkskrant, British Medical Journal
Veel overdrijvingen van gevolgen van medisch onderzoek beginnen met het persbericht dat universiteiten naar de media sturen.
Van de 462 geanalyseerde persberichten over medische onderwerpen die twintig Britse universiteiten in 2011 verstuurden, bevatte ruim een derde
1. een advies dat te ver voert
2. maakte van een verband een oorzaak
3. of beweerde onterecht dat gevolgen bij dieren op mensen van toepassing zijn.
Ze onderzochten ook 668 gerelateerde krantenartikelen, die het persbericht meestal overnamen.
Echter, ook voor het persbericht ligt de verantwoordelijkheid bij onderzoekers die het fiat geven voor het persbericht. Tsja, die willen wel eens in de krant na vier jaar ploeteren op de vooruitgang.
Doet trouwens het British Medical Journal niet driftig mee aan het verspreiden van onjuiste persberichten. Neem bijvoorbeeld van deze week Boosting length of breastfeeding could save NHS more than £40 million every year. Je kunt absoluut geen krachtig leggen tussen de gevonden baten van borstvoeding en een zekere besparing op zorgkosten. Laat staan dat die op het mooie afgeronde getal 40.000.000 pond uitkomt.
Peter Olsthoorn | 10-12-14 11:37
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen