Beledigen mag, maar liegen niet 

Jokken als ‘opinie’ of ‘column’ verkopen

Jokken als ‘opinie’ of ‘column’ verkopen

Gelezen: Ombudsvrouw Volkskrant over een bijdrage van Frans Dijkstra (foto)

Klimaatwetenschap is harde, specialistische wetenschap

“’Warm oktoberweer, maar geen opwarming’, stond er dinsdag 4 november boven de opening van Opinie & Debat. Een statisticus en scheikundige mocht beweren dat de recente warme dagen in oktober niets te maken hebben met klimaatveranderingen. Twee temperatuurgrafieken illustreerden zijn betoog, zodat het wetenschappelijke karakter ervan extra gewicht kreeg. ‘Feit blijft’, schreef hij, ‘dat er van een doorgaande opwarming in Nederland momenteel geen sprake is.’
De kritiek van klimaatdeskundigen was niet mals: onzin, gefabriceerde getallen, selectief winkelen om een vooringenomen standpunt te kunnen verkopen. De chef wetenschap van de Volkskrant rekende de beweringen na en stelde in zijn blog vast dat de cijfers niet kloppen: de auteur had 23 warme oktoberdagen te veel geteld. Niet zo fraai voor een statisticus. ‘Dat de beste man zich daarna prompt verloor in allerlei klimaatsceptische kletskoek, ach, het zullen de jaren zijn’, noteerde de chef gekscherend.”
De smoezen van de opinieredactie deugen niet volgens de Ombudsvrouw: “Alle opinies zijn welkom, mits de feiten kloppen.”

Het as wel aardig geweest als ze even verwezen had naar het artikel van Maarten Keulemans. Maar dat bevindt zich buiten het Volkskrant-domein. Dus de chef wetenschap bekritiseert onzin in zijn krant noodgedwongen elders. Tot de Ombudsvrouw het leest. Zo werkt dat kennelijk.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen