Arnon Grunberg 

Samenzweringstheorie ‘grootste gevaar’

De behoefte aan verhalen is een aangename bedwelming.

Gelezen: Column Arnon Grunberg in Wordt Vervolgd

“Op een zaterdagochtend zei ik in een televisie-interview dat een verhaal feitelijk een soort samenzweringstheorie is. Het verhaal‚ in zijn meest optimale vorm‚ is zo krachtig dat het kritische distantie van de lezer of toehoorder uitschakelt en een verklaring lijkt voor vrijwel alles.

Ik geloof dat dit niet helemaal onjuist is‚ maar het verbaasde me dat ik het zei‚ want ik was al een paar weken aan het broeden op de gedachte dat het grote gevaar‚ misschien wel het grootste gevaar‚ de samenzweringstheorie is.

Zeker‚ er is de opwarming van de aarde‚ er is extremisme‚ er is armoede‚ er is machtsmisbruik door overheden‚ maar het meest urgente gevaar lijkt mij de samenzweringstheorie. De afgelopen maanden was ik een verbazingwekkende hoeveelheid mensen tegengekomen die redelijk‚ welbespraakt‚ en voor zover ik kon overzien intelligent waren‚ en die toch op de een of andere manier in samenzweringstheorieën geloven.”

Lees de column verder voor de bizarre voorbeelden. Die overigens in, wat heet, ontwikkelde landen, ook schering en inslag zijn. Zo was hier gisteren een klusser van PVV-huize die zeker wist dat die 600 miljoen die Nederland aan de EU moet betalen deels in de zakken van de heren van heren Dijsselbloem en Rutte verdwijnt. Als je daartegenover zet dat deze ministers keihard werken voor ons, geloven ze dat gewoonweg niet.

Lees ook andere verhalen in Wordt Vervolgd van november 2014 over ondermeer een Turkse bestuurder die Armeniërs redde. Of neem een abonnement

  • Reacties

  • Marco | 26/10/14 om 13:57

    Haha mooi cynisch stukje. Er zijn inderdaad mensen die geloven dat 911 door moslims is veroorzaakt. Ook hoor je nog steeds dat de EU er is om Europa uit een financieel dal te halen. Voor de EU was het allemaal slechter, tenslotte!
    Ja, de opwarming van de aarde werd tot kortgeleden ook nog als waarheid gezien maar is nu door “echte” onafhankelijke wetenschappers weerlegd.
    Zo blijven we bezig met de leugens van de waarheid te onderscheiden! Keep up the good work!!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen