Veel te lage eerste prognose 

‘NOS en Ipsos miskenden kracht CDA’

NOS en Ipsos hadden ruiterlijk moeten bekennen er faliekant naast gezeten te hebben met de eerste prognose, vindt orakel.

Gelezen: Column Hans wiegel in NRC handelsblad, 25 maart 2014-03-26

Hans Wiegel meent:
“De gehanteerde methode was waarschijnlijk niet die van de natte vinger in de lucht. Die werkt meestal prima. Aanvoelen wat er onder de kiezers leeft. Weten hoe de wind waait.
De NOS had dit keer Ipso ingeschakeld. Mij overigens – maar dat zegt niet alles – onbekend. Dat bureau en de NOS zijn ten aanzien van de uitslag voor het CDA totaal afgegaan…
Wat gebeurde er in de tv-uitzending waar de uitslagen bekend werden gemaakt? Ipsos en de NOS hadden uitgerekend dat het CDA zo’n tien procent van de stemmen zou krijgen en dus dik zou verliezen. Mijn natte vinger zei al: dat kan gewoon niet.
Maar intussen bleven die barre cijfers langdurig in beeld. Net als de treurnis in het zaaltje waar de CDA’ers bijeen waren. Ook werden de ochtendkranten op het verkeerde been gezet. ‘Gruwelavond voor CDA-ers’, kopte de Telegraaf.
Wat bleek aan het eind van de avond? Het CDA kreeg 14.3 procent van de stemmen. Bleef de grootste landelijke partij in de gemeenteraden! Groter dan D66, VVD en ga zo maar verder.
Wat zeggen Ipsos en de NOS dan? „De eerste prognose was over het geheel heel goed”; „de CDA-aanhang is lastig te peilen”; „Al met al zijn we tevreden over het resultaat”. Slap gedoe. Laf.
Doorzichtig. Waarom niet ronduit toegeven dat een blunder is gemaakt? En recht door zee, excuus aanbieden? Dat moest ik even kwijt”
Eerst even dit: Het bureau heet nu Ipsos Nederland, was voorheen Synovate, voorheen Interview-NSS, voorheen NSS.

Hierop maakt Marcel Gelauff (foto), hoofdredacteur van de NOS, desgevraagd, vier opmerkingen:

“Wij hebben vorige week al gezegd dat we het erg jammer vonden dat dit zo is gelopen.

Inhoudelijk is Ipsos verantwoordelijk voor de peiling, niet de NOS. Ik heb de indruk dat de heer Wiegel dat onderscheid niet maakt.

Het lijkt me niet verstandig als de journalistiek een natte vinger inzet om peilingen inhoudelijk aan te passen.

Ik begrijp niet waarom de NOS verantwoordelijk wordt gehouden voor de journalistieke keuzes van ander media.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen