Ingezonden mededeling 

Stoppen met roken? De e-sigaret helpt

2014, tijd voor een goed voornemen, zoals stoppen met roken. Goedbedoeld hoor, maar meestal mislukt het.

Mijn opa rookte volgens mijn moeder zijn hele leven. En begon dus in de tijd dat sigaretten nog echt waren en roken als sigaretten zoals die vroeger roken. Hij is 91 geworden en overleed door een iets te wilde rit met zijn scoot-mobiel na een borreltje te veel gedronken te hebben. Hij belande in de gracht en was op dat moment zelfs ook nog aan het roken.

In zijn voetstappen gegaan, rook ik, op 34 jarige leeftijd een pakje per dag. Of eigenlijk: rookte ik. Het besef drong na 18 jaar door dat met een langzame zelfmoord bezig was. Ja, ondanks de tevreden rokende opa.

Volgens het Trimbos instituut proberen ongeveer 500.000 mensen in het begin van het nieuwe jaar te stoppen met roken; 15 procent van de 3,5 miljoen rokers die ons land telt. In het afgelopen jaar zou ongeveer 8 procent van die stoppogingen gelukt zijn en zijn de andere 420.000 mensen gewoon weer aan het roken geslagen.

De elektronische sigaret lijkt deze trend te kunnen ombuigen. In Nederland is de e-sig nog niet zo populair als veel andere Europese landen en in de Verenigde Staten, maar langzaamaan duiken ze ook steeds meer op in ons landje.

Ze liggen bij veel winkels als op de toonbank voor de sigaren en er duiken ook steeds meer websites en nieuwe merken e-sigaretten op.

De overheid van ons land, maar ook van andere landen, weet niet zo goed wat ze aanmoeten met de e-sigaret. Op zich is het hartstikke positief aangezien de e-sig ongeveer 1000 keer minder schadelijk is dan een gewone sigaret De e-sigaret bevat geen tabak en valt dus niet onder de tabakswet. Waarom dan zo druk maken om regels? De chocoladesigaret – bestaat edie eigenlijk nog? – is toch ook niet wettelijk gereguleerd?

De gevolgen voor de gezondheid op langere termijn zijn nog niet bekend en op het moment kunnen ook minderjarigen heel gemakkelijk aan de e-sigaret komen. Nu de tabaksmagnaten zich ook gaan mengen in de markt van de e-sigaret, zal  elektronische sigaret voorlopig niet verdwijnen. Het is alleen nog de vraag hoe de overheid hier het beste geld aan kan verdienen, waarschijnlijk.

Vorige maand las ik een interessant artikel over gezondheidsexperts die zich buigen over de e-sigaret en geld krijgen van farmabedrijven die nicotinevervangers en middelen tegen longkanker produceren.

Ook in Nederland heeft het RIVM in november gewaarschuwd voor de opkomst van de elektronische sigaret. Dit na aanleiding van een onderzoek op verzoek van Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). Het RIVM geeft aan nog verder te willen onderzoeken hoe schadelijk de damp uit de e-sigaretten met nicotine echt is, maar adviseert voorlopig  niet in het bijzijn van kleine kinderen te dampen.

Een sigaret bevat meer dan 600 verschillende chemicaliën, waarvan er van ongeveer 70 bekend is dat ze kankerverwekkend zijn. Zet dit tegenover de e-sigaret, waarvan er op dit moment bekend is dat de enige schadelijke stof de nicotine is; dan is voor mij in ieder geval de keuze snel gemaakt.

 • Reacties

 • eric | 25/01/14 om 18:31

  De schrijver vraagt zich af waarom gereguleerd zou moeten worden. Wordt dit niet door dezelfde industrie geleverd die aan sigaretten opzettelijk stoffen toevoegen die verslavender werken? Wordt dit niet door een industrie geleverd die jarenlang gelogen heeft over de schadelijke effecten? Ik kan nog een tijdje doorgaan. Uit de e-sigaret kan weinig goeds komen, en het verruilen van de ene schadelijke verslaving voor de andere lijkt me een kwestie van je kop in het zand steken.

 • jasper de damper | 27/01/14 om 00:30

  De uitvinder van de e-sigaret heeft zijn vader verloren aan longkanker Eric. Elekroisch roken kan miljoenen doden per jaar schelen.
  http://www.ash.org.uk/files/documents/ASH_715.pdf

 • eric | 08/02/14 om 10:10

  Je wil de stapel literatuur niet lezen van wetenschappers die dit ook over gewoon roken hebben beweerd. (maar dat terzijde)
  Het rapport is duidelijk:
  “Certainly, in the
  absence of thorough clinical evaluation and long term population level surveillance absolute
  safety of such products cannot be guaranteed.”

  Even gezond verstand toepassen: Irritatie van de keel kan optreden. Wat zijn de consequenties door de keel met regelmaat over een grote periode te irriteren? Ik weet het niet, maar uit ervaring weet ik wel dat langdurig negeren van waarschuwings signalen van het lichaam (irritatie) (ernstige) problemen kunnen ontstaan.
  Verstandiger blijft om van de nicotine verslaving af te komen.

 • alex | 20/02/14 om 10:55

  Ik weet niet of jij zelf wel eens een roker bent geweest Eric? het is namelijk voor de meeste mensen een guilty pleasure waar niet zo gemakkelijk mee te stoppen is. Overschakelen naar de e-sigaret kan wel helpen om van de verslaving af te komen. Natuurlijk is het inwisselen van het ene schadelijke voor het andere niet de beste keuze, maar wel een goede als als dat vervangende schadelijke in ieder geval minder schadelijk is. Keelirritatie heb ik zelf geen last van bij het roken vn e-sigaretten. En als ik dit zou moeten afwegen tegenover gele vingers, stinkende kleren/huis/haar, een extreem ransige lucht uit je mond en ga zo nog maar even door, doe mij dan maar eventjes een kriebelende keel. Slokje water en niet zeuren. E-sigaretten worden trouwens ook absoluut niet geleverd door de zelfde industrie als tabak, ik weet niet waar jij die infomatie vandaan hebt. Het is wel zo dat de tabaksindustrie heeft aangekondigd ook in de e-sigaretten business te willen stappen, maar op dit moment komt alles uit China en zijn het redelijk kleine bedrijven die de e-sigaretten op de markt hebben. Het is juist voor het eerst een interessante competitie voor de gevestigde maffia van de tabaksbedrijven die al zoveel jaren zorgen voor dood en verderf.

 • clemens | 28/05/14 om 10:48

  Ik rookte en blowde ook.Ja want tabak en cannabis hebben
  ook iets natuurlijk met elkaar temaken.Nu ik soms een paar
  haaltjes neem van de E-sigaret.Heb ik eindelijk een alternatief gevonden om met die twee verslavingen(tabak/Cannabis) om tegaan.Messchien lukt het me nu wel om deze verslavingen te
  overwinnen.De toekomst zal het uitwijzen.Ik rook in ieder ge
  val heel weinig van de E-sigaret en ik blow nu al 4 maanden
  niet meer en roken doe ik al 3 maanden niet meer.Natuurlijk is het beter om helemaal niet te roken maar het is mes-
  schien een tussen oplossing.

 • carla | 25/01/15 om 14:10

  Mijn vriend is overgegaan op de e sigaret. Hij is er enorm tevreden over. Vindt het zelfs fijner dan een gewone sigaret! Ik ( niet roker) vind het ook hartstikke fijn dat hij is overstapt. We hebben een probleempje. In het begin dampte hij nog lekker gezellig naast mij maar dat was echt geen succes qua kriebel in mijn keel. Nu rookt ( dampt) hij ‘buiten’ en heb ik nog steeds last van een fiks geïrriteerde keel terwijl ik er niet naast sta. Heeft iemand een oplossing?

 • Hans | 07/05/15 om 16:11

  De e-sigaret blijkt het meest succesvolle middel te zijn om te stoppen met roken, er blijkt zelfs een comité van artsen te zijn die aangeven dat als de e-sigaret verboden zou worden dit vele doden extra zou opleveren. Bij deze een linkje naar dit artikel.

  https://go-vapour.nl/oproep-artsen-om-ondersteuning-van-de-e-sigaret/#.VUt_fk0cSwk

 • Erik-Jan | 29/11/15 om 08:58

  Volgens velen ervaringen ook op http://www.esigaretervaring.nl helpt de e-sigaret daadwerkelijk met het stoppen. De stap om steeds minder nicotine binnen te krijgen is dus het meest effectief, dit is bij veel andere stopmiddelen vaak lastig.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen