Cijfers tonen het (niet) aan 

‘Steeds onveiliger’

Is een mythe. Nederland wordt veiliger, maar de Nederlanders willen dat maar niet geloven. Tom Vennink legt het nog eens uit in NRC.

Gelezen: NRC handelsblad, 28 december 2013, pagina 20-21

Vennink las de jaarlijkse editie van ‘Criminaliteit en Rechtshandhaving’, voor iedereen te downloaden bij het CBS, deze volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) ‘onmisbare bron voor het te voeren justitiële beleid’.

Enkele feiten:

Misdaadmythe 1: Nederland is steeds onveiliger

Feit: Sinds 2005 liep het aantal geregistreerde misdrijven terug met 15 procent.

Misdaadmythe 2: Nederland is soft met straffen

Feit: De kans op een gevangenisstraf in Nederland is hoog; het verschil met andere Noord- en West-Europese landen wordt sinds 1994 alleen maar groter.

Misdaadmythe 3: De politie is matig in het oplossen van criminaliteit

Juist: Het ophelderingspercentage ligt nu op 23,7 procent. In 2005 was dat nog 25,2 procent.

Er zijn wel vraagtekens bij te plaatsen.

Misdaadmythe 4: is een zaak opgelost, dan krijgt de verdachte straf

Van de 218.000 zaken die in 2012 bij het OM belandden, leidde dat in een op de drie zaken niet tot een sanctie. Een groot deel wordt niet eens behandeld.

Mensen rapporteerden vorig jaar 8,3 miljoen incidenten. Uitgedeelde straffen: 121.700. Dat is 1,5 procent. Toch werd het veiliger, vooral door meer preventie.

“Alleen het Algemeen Dagblad en De Telegraaf berichtten over het boek. Maar de kop luidde boven beide artikelen ‘Jaarlijks 1,14 miljoen misdrijven’, in plaats van ‘15 procent minder misdaad’. Andere landelijke kranten besteedden geen redactionele aandacht aan het onderwerp.”

Reden: roepen over onveiligheid scoort veel beter in de media en bij politici.

  • Reacties

  • Gillesa | 30/12/13 om 15:12

    Tom Vennink vergeet er bij te vermelden dat veel burgers geen aangifte meer doen omdat er toch niets mee gedaan wordt.De burgers zijn moedeloos geworden.Uit ervaring:als je aangifte doet van diefstal hoor daar niets meer van ondanks harde bewijzen.Wat zit je dan op een politie bureau je tijd te verdoen.Conclusie Vennink is een statistieken freak maar geen man van de praktijk.

  • Jan Sebregts | 31/12/13 om 04:02

    Wat wil Tom Vennink ons namens het kabinet vertellen?

    In NRC Weekend van 28 december legt Tom uit dat het veiliger is geworden in Nederland. Dat doet hij aan de hand van het boek Criminaliteit en Rechtshandhaving. Hij lijkt zich veilig te voelen met dat boek als referentie, hij noemt zelfs vier misdaadmythes. Tom realiseert zich niet hoeveel slachtoffers van criminaliteit hij daarmee een klap in het gezicht geeft.
    Hij weet zich in zijn artikel ondersteund door een paar zwaargewichten die algemeen bekende gemeengoedjes prevelen.
    Het kabinet krijgt er nog even van langs omdat ze niet rept over de toegenomen veiligheid. Gek inderdaad bij 1.5 % afgestrafte zaken…..
    Tom, ik kreeg een onveilig gevoel bij het lezen van jouw misleidende en tegenstrijdige artikel. Ik denk dat je die pil van 708 pagina’s eerst eens moet gaan lezen.
    Journalistiek niet NRC-waardig.

    J. Sebregts
    Maatschappelijk werker.

  • jan | 09/01/14 om 15:27

    ik ben een van de vele personen die niet meer aangifte doen vanwege de behandeling door het rijksinkassobureau.
    (ook bekend onder de naam politie).

    Ik ben tijdens het WILLEN doen van inbraak (waarbij de dief waarschijnlijk nog in mijn huis aanwezig was letterlijk het kantoor uitgejaagd omdat de heren zgn. geen tijd hadden.
    Na nog 2 soortgelijke ervaringen heb ik besloten voor mijn gemoedsrust alleen nog aangifte te doen als dit door derden (verzekering) vereist is

  • jan de wit | 15/03/14 om 10:40

    Kijk kritisch om U heen, luister goed en vertrouw op wat U zelf waarneemt. Steeds vaker doen mensen geen aangifte van (eenvoudige) criminele zaken. Logisch, want naast dat er inderdaad veel in de prullenbak verdwijnt kost het ook nog eens veel tijd. Mensenhandel gaat gewoon door en goed getrainde bendes uit Oost Europa zullen alleen maar hun activiteiten doen toenemen. Zelfs bij het O.M. wordt bezuinigd en het heeft nu al te veel op zijn bordje. Het ligt overigens niet aan de politieman of vrouw onder de rang van commissaris. Deze mensen zijn vaak zeer gemotiveerd en doen trouw hun werk. Het is de club van pakweg 60 hoge ambtenaren direct onder de minister die niet alleen maar kritiekloos uitvoeren wat er gevraagd wordt maar tevens de verbinding met de werkvloer volledig kwijt is. De reorganisatie en het vormen van een landelijke politie gaat veel te snel zonder de zorgvuldigheid in acht te nemen die een dergelijk proces nu eenmaal vraagt. Dit gaat schade opleveren. Nederland veiliger? Kom, kom, tuut, tuut, nou, nou, U wordt gefopt. Met vr. groet, Jan de Wit, voormalig brigadier der politie.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen