Misplaatste etiketten 

Racisme en seksisme

Termen hinderen debat over meningen, grappen en impliciete voorordelen over vrouwen, mannen en rassen.

Gelezen: Wieteke van Zeil in de Volkskrant.

Misschien wel de intelligentste journaliste van de Volkskrant zet de malle reacties op kwesties, scherpe opmerkingen en observaties nog even in perspectief in het voorbijgaan van 2013. Over indeling van speelgoed voor jongens en meisjes, Zwarte Piet, grappen over groepen en vooral verborgen vooroordelen.

“Zo veel heeft Nederland wel geleerd in 2013: racisme en seksisme zijn ontvlambare begrippen. Ze dekken de lading voor veel situaties niet en werken averechts als je iets wilt bereiken met elkaar. Zijn we racistisch omdat we van Zwarte Piet hielden? Seksistisch omdat we onze meisjes prinsessenspeelgoed geven?

Wat duidelijk werd: er ligt een heel stuk braak tussen volkomen gelijkheid en openlijk, Stormfrontachtig racisme. Een flinke zone van onbewuste bevooroordeeldheid. Het werd in 2013 met stip de olifant in de kamer van Nederland. En we hebben nog geen goed jargon om het te bespreken.

De voorbeelden van unconscious bias en de gevolgen ervan werden in dagelijkse porties opgediend. Vooral in de laatste maanden van het jaar. Sociaal wetenschappers kunnen er vermoedelijk jaren mee vooruit.”

Verder lezen op Volkskrant.nl.

Nog even uit Van Dale:
Racisme:
1. theorie die de superioriteit van een bepaald ras verkondigt
2. discriminatie op grond van iemands ras

Seksisme
1. discriminatie op grond van het geslacht

Dat laatste kan ook mannen betreffen. Zo is de Nederlandse familierechtspraak inzake scheidingen vergaand seksistisch.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen