‘Geweld jegens ambulancepersoneel’

Wederom onjuist bericht en stemmingmakerij door de politie. Maar wie herstelt zulke berichten nog?

12 augustus 2012 verspreidde het ANP een bericht dat ambulancepersoneel tijdens een uitgaansnacht in Noordwijk (ZH) opnieuw slachtoffer was van geweld van omstanders. Net als de politie.

De bron was een persbericht van de politie Hollands Midden. Dat sloeg wel aan. Wie is er dan van de politici als de kippen bij om er een slaatje uit te slaan. Doorgaans de PVV, maar nu was het CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, woordvoerster Justitie. Helaas, puntje scoren ging niet door.

Zo’n bericht wordt breed overgenomen, vooral door kleine websites. Te meer daar het nieuws past in het beeld dat personeel van hulpdiensten vaak het slachtoffer is van geweld. Ook die statistiek is overtrokken. Maar we geloven het graag, vooral omdat we er impliciet bij denken dat vooral Marokkaanse jongens de daders zijn.

Niet dat hoe dan ook elke agressie tegen hulpdiensten te veel is. Eerder schreef ik er uitgebreid over naar aanleiding van berichtgeving in NRC met alarmerende percentages slachtoffers van hulpdiensten.

Nu het ‘geval Noordwijk’. ANP, ondermeer via op Zorgvisie.nl, ondertekend met Carina van Aartsen of op Volkskrant.nl

“Ambulancepersoneel Noordwijk belaagd door omstanders

Ongeveer 100 mensen hebben zich in de nacht van zaterdag op zondag tegen politieagenten en ambulancepersoneel gekeerd op de Grent in Noordwijk.

Volgens de politie moesten agenten ingrijpen om te zorgen dat ambulancebroeders bij een gewonde 16-jarige bromfietser konden komen, die een aanrijding met een voetganger had gehad.

Flessen

Vanuit het publiek zijn onder meer flessen gegooid naar agenten. Volgens een politiewoordvoerster hebben omstanders ook aan het slachtoffer staan trekken, terwijl de ernst van het letsel van de jongen nog onduidelijk was. Het ongeluk gebeurde rond sluitingstijd van de uitgaansgelegenheden om twee uur.

Omdat de ambulancebroeders niet bij het slachtoffer konden komen, probeerden agenten meerdere malen de weg vrij te maken. Daarbij werd het publiek onder meer gemaand met een megafoon. Toen dat niet werkte, vormden agenten een linie en zijn honden ingezet.

“Onacceptabel”

Uiteindelijk hebben de agenten het publiek met wapenstokken naar achteren gedreven zodat de hulpverleners hun werk konden doen. Een persoon is aangehouden. De bromfietser mocht na een kort verblijf in het ziekenhuis naar huis. De politie laat weten het “niet normaal en onacceptabel” te vinden dat mensen zich tegen hulpverleners keren. Volgens een woordvoerster is er mogelijk een combinatie van alcohol en andere middelen in het spel geweest, maar dat vormt volgens haar geen enkel excuus. (anp)”

Nu is er, op aandringen van gemeenteraadslid Dennis Salman in Noordwijk, een onafhankelijk onderzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid uitkomst: de politie heeft overspannen gereageerd op de hoeveelheid volk die op de been was in het uitgaanscentrum van Noordwijk rond sluitingstijd. En verloor het overzicht en de zelfbeheersing en werd onnodig agressief.

Die oude berichten staan er nog, zonder verwijzing naar welke correctie ook.

Dennis Salman raakte in conflict met zijn eigen lokale partij VVD/JES en nam er afscheid van.

  • Reacties

  • MeTeR | 01/02/14 om 02:04

    Je proeft gewoon dat al die berichtgevingen niet kloppen,ik concludeerde steeds stemmingmakerij maar het doel gaat geheel aan mij voorbij.
    Ik kan er alleen naar raden dat ze excusses nodig hebben voor de instelling die ze hanteren bij het uitoefenen van hun functie, ze vergeten dat ze de hand bijten die hun voed!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen