In drie eeuwen niets geleerd 

Windhandel van alle tijden

Hebzucht verdwijnt immers niet.

Henk Slechte, historicus te Schiedam, schreef in Volkskrant van 7 november 2013 deze ingezonden brief:

“Windhandel in 1720

In de geschiedenis van de Amsterdamse Beurs (Volkskrant Economie, 5
november) ontbreekt een herkenbare gebeurtenis. In de zomer van 1720 was deze beurs het toneel van een kortstondige maar ongekend hevige speculatie in acties of aandelen, die bekend is als de Windhandel.

Dat was de handel in -waardeloze – aandelen van actiecompagnieën met
onuitvoerbare plannen, waarvan de voorgangers van de beurshandelaren die zorgden voor een hoge Libor-rente, de koersen kunstmatig en snel lieten stijgen.

Zulke compagnieën zijn die zomer met veel lawaai in tientallen steden opgericht en vervolgens geruisloos verdwenen. Dat gebeurde met
steun van stadsbestuurders die hierin kansen zagen voor de lokale
economie, maar vooral voor hun eigen portemonnee.

De vroedschap van Amsterdam verbood als enige de stichting van zo’n actiecompagnie. Amsterdam had die niet nodig en onderkende het risico. Toch bereikte de handel al snel ook de Beurs van Amsterdam.

De Windhandel inspireerde Pieter Langendijk
tot de klucht Quincampoix of de Windhandelaars, die in de zomer van 1720 vrijwel dagelijks in een uitverkochte Amsterdamse schouwburg werd opgevoerd.

Nu kijken wij ademloos naar De Prooi. Er is weinig nieuws onder de zon.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen