Volatiele cijfers 

KWF Kankerbestrijding

Wel of geen 80 procent besteding aan wetenschappelijk onderzoek?

NRC Handelsblad, KWF-antwoord

“Meer dan 80 procent van het geld van KWF Kankerbestrijding wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek”, las NRC handelsblad op de website van het fonds.

“KWF Kankerbestrijding is veruit het grootste gezondheidsfonds in Nederland met een vermogen van bijna 300 miljoen euro. De laatste jaren stegen de inkomsten scherp, van 96 miljoen euro in 2009 tot 146 miljoen euro vorig jaar. Maar de bestedingen aan wetenschappelijk onderzoek daalden gestaag, in relatieve en absolute zin.

Ging in 2009 ruim 80 procent van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek, vorig jaar was dat 48 procent.”

De reactie van KWF: “KWF Kankerbestrijding heeft als richtlijn dat 80% van de uitgaven aan doelbesteding aan wetenschappelijk onderzoek wordt besteed. En 20% aan patientenondersteuning en preventie. Doelbesteding is totale inkomsten minus de kosten. De kosten die KWF maakt zijn werving en beheer en administratie. Totaal maakten we in 2012 16% kosten.

Dit betekent dat van iedere opgehaalde euro 84 cent (afgerond) naar doelbesteding gaat. Ongeveer 80% van deze 84 cent gaat naar onderzoek. Al deze cijfers staan in onze jaarrekening (pagina 66 van ons jaarverslag) en zijn beschikbaar op onze website. NRC heeft al deze cijfers van ons gekregen met een uitgebreide toelichting, maar meent ten onrechte tot een andere conclusie te komen.
Volgens NRC beweert KWF dat 80% van haar totale inkomsten naar onderzoek gaat. Dit is verklaarbaar omdat in een enkele uitgave van KWF dit niet juist is gecommuniceerd. In onze jaarrekening, maar ook op onze website staat onder het kopje ‘waar gaat uw geld naartoe?’ het goede verhaal gecommuniceerd. Ook dit wist NRC.”

NRC weer: “In een rekenvoorbeeld komt deze lezing op het volgende neer: stel er komt 100 miljoen binnen, en er wordt slechts 100.000 euro uitgegeven, waarvan 80.000 euro aan onderzoek. In dat geval kan de organisatie claimen dat 80 procent van de uitgaven aan onderzoek is besteed.
Bovendien, zegt de woordvoerder, is het geclaimde percentage „een richtlijn” die „per jaar varieert”. KWF zegt dat zij haar uitingen op de site zal aanpassen. Onder die bestedingen die wel naar wetenschappelijk onderzoek gaan, vallen ook miljoenen aan eigen kantoor- en campagnekosten. De laatste jaren blijkt KWF een steeds groter deel van zijn kantoorkosten onder de bestedingen aan ‘wetenschap’ te rubriceren.”

NRC las op elf plekken op de site van KWF Kankerbestrijding dat meer dan 80 procent van het geld van KWF Kankerbestrijding wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Met ook: “Het geld dat KWF Kankerbestrijding ontvangt, wordt zo snel mogelijk besteed. Het overgrote deel (80 procent) gaat naar wetenschappelijk onderzoek.”

KWF publiceerde in 2012 70 miljoen euro te hebben uitgegeven aan onderzoek. Dat was 83 miljoen euro, stelt KWF nu, dus 13 miljoen euro meer dan in de jaarrekening staat. Die 83 miljoen is ook maar 57 procent van de inkomsten.

Tsja…Bedenkelijk boekhouden en communiceren. Maar de volgende vraag is: waar gaat dat geld precies heen in de wetenschap?

  • Reacties

  • Qvic | 05/10/13 om 23:33

    Het KWF fraudeert van A tot Z, waarom zou je onderzoek doen naar een medicijn dat kanker kan genezen. Als er ruim 80 jaar geleden al is uitgevonden en bewezen is dat deze methode werkt. Deze ligt gewoon op de plank, maar omdat deze methode geen mega winsten op leverde voor de farmaceutische bedrijven, wordt deze methode verzwegen. Zo zijn er al meerdere medicijnen die kanker genazen van de markt gehaald, omdat deze niet patenteerbaar waren. Het draait helemaal niet om een medicijn tegen kanker, het draait om zoveel mogelijk geld op te halen aan collectes en subsidies. En wie controleren deze resultaten van de zogenaamde onderzoeken?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen