Te vaak vertekend beeld en fouten
Volkskrant en Twitter
Krant hanteerde foutieve bron, zelf in een krantenkop. Volkskrant.nl wist het direct, maar de krant rectificeerde niet.
De webredactie van Volkskrant.nl over verkeerd toegeschreven tweets op 24 april:
“Zo doken er tijdens de klopjacht op Dzjochar Tsarnajev, één van de twee verdachte broers, een stuk of acht nep-accounts op Twitter op…De papieren Volkskrant ging afgelopen weekeinde de mist in door één van de neptweets als kop boven een achtergrondartikel over de twee verdachte Tsjetsjeense broers te plaatsen: ‘Ik dood jullie allen, zoals jullie mijn broer’, een tweet van Dzhokhar_A.”
De krant liet de rechtzetting over aan de Ombudsvrouw. Die schreef afgelopen zaterdag: “Twitter is ook notoir onbetrouwbaar. Justin Bieber heeft 235 accounts, waarvan er dus 234 vals moeten zijn. De tweede verdachte van de aanslagen in Boston, Dzjochar Tsarnajev, heeft ten minste drie accounts, schrijft het onlinetijdschrift Slate. Toch publiceerde de Volkskrant afgelopen zaterdag een dreigtweet van Dzjochar die moeilijk van zijn hand kon zijn.”
Volgens de Ombudsvrouw ging het weer mis met de verslaggeving over het Koningslied, waarbij vrijwel alle media zich op Twitter verlieten om vast te stellen dat het lied door Nederlanders ‘neergesabeld’ werd.
OBI4wan, die Twitter monitort en intelligente conclusies trekt, stelde vast: “Hoewel sentiment overheerst in het gesprek is het de vraag of het lied echt teruggetrokken had moeten worden. Wat de data laten zien, is dat er ook voldoende positieve berichten over het lied zijn. De beide sentimenten ontlopen elkaar niet veel en lopen in gelijke tred met elkaar op.”
Van de 73.000 tweets was 88 procent neutraal geformuleerd. 5 procent positief en 7 procent was negatief. “We slaan door in het neersabelen van initiatieven. Het Koningslied had niet teruggetrokken hoeven worden. We blijven het toch wel delen online.”
De schrijver John Ewbank (foto) was te lichtgeraakt: “@johnewbanknl zit stil wanneer je geschoren wordt. Heel goed dat je je collega muzikanten en zangers erbij hebt betrokken. Luister volgende keer ook naar de man en vrouw op straat. En betrek ze zeker ook in het gehele creatieve proces!”
Een minderheid dicteert het ‘sentiment’, terwijl bovendien bijna 15 van de 16,5 miljoen Nederlanders niet twitteren. Bij de Volkskrant vond mevrouw Sylvia Witteman de zaak belangrijk genoeg om een actie tegen het Koningslied te houden, wat gewicht in de schaal legde.
De Ombudsvrouw nog een keer over een andere dubieuze berichtgeving met Twitter als gemakkelijke bron: “Een ‘paniekgolf op Twitter’ – over de storing bij ING – haalde de voorpagina van de Volkskrant (4 april). Er werden geen aantallen genoemd om de term ‘paniek’ te duiden. Andere media hadden het over ‘veel’ of ‘honderden tweets’. Als je dat laat bezinken, moet je misschien wel concluderen dat de storing bij ING met 8,2 (!) miljoen rekeninghouders juist heel weinig overlast heeft veroorzaakt.”
Peter Olsthoorn | 03-05-13 06:59
Reacties
Rob | 28/05/13 om 23:20
“… terwijl bovendien bijna 15 van de 16,5 miljoen Nederlanders niet twittert”
Dat is een leugen uiteraard.