Maakt het wat uit, feit of fictie? 

Valerie Lempereur, aka Patricia Perquin 2

Dat iemand haar ware naam verbergt hoeft niet op leugens te duiden. Aardige discussie.

De reacties op het eerste bericht over mevrouw Lempereur die ook schrijfster Patricia Perquin blijkt te zijn, liegen er niet om. Of wel. In elk geval heeft ze en bedenkelijke reputatie als uitgeefster en schrijfster van boeken onder eigen naam, zoals ‘De bende van Venlo’.

Op de eerste plaats kwam weblogger Zondares haar gelijk halen, en terecht. Ze stelt de leugens van ‘Patricia Perquin’ al lange tijd aan de kaak, en noemde haar een “razend succesvolle bedriegster”.

In NRC en in De Telegraaf verdedigt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm zijn cliënte Lempereur, ondermeer met: “Ik snap de hele ophef niet. Lempereur is er altijd heel duidelijk over geweest dat zij onder pseudoniem werkte. Het enige wat zij wilde, is misstanden in de prostitutie aan de kaak stellen. Zij vindt het heel erg dat nu wordt getwijfeld aan de inhoud van haar boek en columns.”

Alberdingk Thijm geeft toe dat ze misschien „niet precies tienduizend klanten heeft gehad en niet vierenhalf jaar aaneengesloten als prostituee heeft gewerkt’’, terwijl ze tegelijkertijd directeur was van een Belgische uitgeverij waar ze ondertussen vele conflicten veroorzaakte over ondermeer wanbetaling aan auteurs.

De raadsfractie van de VVD heeft B&W van Amsterdam gevraagd of het strenge Amsterdamse prostitutiebeleid is gebaseerd op informatie van een bedrieger.

Burgemeester Eberhard van der Laan verwees immers eerder in de raad en in de Eerste Kamer naar mevrouw Perquin en haar boek over haar hoerenleven ‘Achter het raam op de Wallen’ om zijn visie te onderbouwen.

Wethouder Lodewijk Asscher, nu minister van Sociale Zaken, zei: “Wie een realistisch beeld wil hebben van hoe het er op de Wallen aan toegaat moet het boek van Perquin maar lezen.”

Aardig detail is nog dat Kennedy van der Laan, het kantoor dat de burgemeester mede oprichtte, de advocaat leverde voor de Volkskrant die het kort geding won tegen Lempereur en haar advocaat van bureau Solv. Deze advocaat, Alberdingk Thijm, is zelf een verdienstelijk romanschrijver.

In NRC staat dat directeur Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus het artikel in de Volkskrant van zaterdag ‘schandalig’ vindt. De tv-rechten van het in twijfel getrokken boek zijn inmiddels aan Talpa verkocht. Sex sells.

Columnist Frits Abrahams van NRC herinnert zich nog meer columns uit het echte leven die vals bleken, zoals van ‘Johan Kelders’ die over ervaringen als zwerver schreef in Het Parool, wat uitgeverij Nijgh & van Ditmar bundelde in ‘Zwerver’ terwijl NRC Handelsblad een serie columns van een vermeende gevangene Ferdy Verschuur. Eveneens uit de afdeling duimzuigerij.

Maar ze verschenen op de achterpagina van de krant, die voor amusement is ingericht. Maakt het eigenlijk wat uit, slecht geselecteerde feiten of goed verzonnen fictie?

 • Reacties

 • puk | 18/03/13 om 03:17

  werk aan taalfouten!

 • r. zwart | 04/09/16 om 23:06

  De stukjes van Ferdy Verschuur waren wel degelijk gebaseerd op dagelijkse feiten in de gevangenis ,
  nl oa op het gevangenisbestaan in de PI de Eenhoorn te Zwaag gedurende de eerste zes maanden van 1997 ,
  geschreven door de gedetineerde Ad Kooyman ,
  bekende van oa de VPRO en PvdA .
  Het is maar dat u het weet …

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen