Strafrechtadvocaat Van der Weide: 

‘Valsheid ex-partner hard bestraffen’

Nachtmerrie voor kinderen en hun vader, politie en OM onbetrouwbare meehuilers.

Zie ook het artikel Ook OM helpt liegende ex’en, met hoofdofficier Hugo Hillenaar (foto). Verdediger van de bedrogene was Bart Swier van VVS Advocaten.

Strafrechtadvocaat Richard van der Weide schreef in een ingezonden brief in de Volkskrant:

“Valse aangifte

Het is te vaak zorgwekkend gesteld met het geloof van politie en justitie in verhalen van rancuneuze ex-echtgenoten. Vorige week kwam naar buiten dat een officier van justitie te Breda vermoedelijk heeft gelogen in de strafzaak tegen een man die door zijn ex-partner na de
scheiding werd beschuldigd van seksueel misbruik.

Wat volgde was een nachtmerrie: voorlopige hechtenis, stigmatisering, contactverbod met de kinderen en baan kwijt. Als strafrechtadvocaat ben ik opgevoed met het grondbeginsel dat een verdenking alleen dan tot een bewezenverklaring kan leiden, indien uit voldoende wettige bewijsmiddelen de overtuiging kan volgen dat een verdachte het hem ten laste gelegde heeft begaan.

Uit bovengenoemde casus blijkt dat in bepaalde strafzaken deze basisregel voor het Openbaar Ministerie kennelijk niet geldt. De vrouw bleek haar man te demoniseren en te beschadigen met leugens, laster, stemmingmakerij en zelfs met het doen van valse aangifte.

Hier gold dat waar rook is, ook vuur is. Het zorgwekkende is dat de officier van justitie en de politie helemaal meegingen in de confabulaties van de wraakzuchtige ex-vrouw. Dankzij een oplettende advocaat en een professionele rechtbank is de man in kwestie na drie jaar (!) uiteindelijk helemaal vrijgesproken.

Een doekje voor het bloeden, want zijn leven is stuk. De officier van justitie zit echter nog steeds op haar plek en is door de hoofdofficier de hand boven het hoofd gehouden. De vrouw die de valse aangifte heeft gedaan, wordt daarvoor evenmin vervolgd.

Mijn voorstel luidt om valse aangiften in relationele kwesties veel harder aan te pakken. Er staat nu slechts 1 jaar gevangenisstraf op, en het komt zelden tot vervolging. Ondertussen is het leven van het slachtoffer, meestal een man, wel geruïneerd.”

  • Reacties

  • Ron B | 14/11/13 om 16:12

    Geachte lezer(s),

    Ik herken dit van de situatie waarin ik heden verkeer.
    Ik besloot i.o.m mijn werkgever, school en hulpverlening mijn relatie te beëindigen. Deed dit bij een relatietherapeut. Vervolgens doet mijn ex op die dag valse aangifte waardoor ik op mijn werk ben aangehouden. Betrof een mishandeling aangifte van ruim 5 jaar eerder. Hierdoor ben ik mijn kinderen, huis, naam en eerbaarheid en mijn baan misschien kwijt. Ik kan in t openbaar niet zeggen wat ik doe maar is zeer gevoelig.
    Diverse collega s , instanties en getuigen pleiten voor mij maar ik wordt letterlijk kapot gemaakt na 17 jaar trouwe dienst. Het is een bijz. Casus maar het is schandalig dat er letterlijk broddelwerk geleverd wordt.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen