Miezerige rechtzetting 

Volkskrant over ‘website van Shell’

Die in werkelijkheid van actievoerders tegen Shell is.

Gelezen: Volkskrant

Op 2 januari bij Economie onder de kop ‘kop ‘Boorschip Shell strandt bij Alaska’ schrijft de Volkskrant over het stranden van Kulluk in de Golf van Alaska:

“Op zijn website beschrijft Shell het project in Alaska als een spannende onderneming. ‘Het gaat niet alleen om de olie – het is een uitdaging!’, jubelt de site. De Kulluk boorde voor Amoco al eerder in Alaska. Dat gebeurde in 1988 en daarna in 1992 en 1993. Maar de helft van de tijd lag de Kulluk, een drijvende schotel met een boortoren erop, werkeloos aan de kant.

Het boorschip stond op het punt om voor schrootwaarde te worden verkocht toen Shell zich erover ontfermde, ‘om nieuwe roem te vergaren’, aldus Shells website. ‘Geen oliemaatschappij die ooit in zulke moeilijke omstandigheden naar olie zocht’, stelt de site, ‘en juist dat maakt het poolgebied zo aantrekkelijk voor velen bij Shell’.”

Dat leidt tot deze minieme rechtzetting in een hoekje van de krant elders een paar dagen later:

“Onder de kop ‘Boorschip Shell strandt bij Alaska’ (Economie, pagina 19, 2 januari) werd een website van Shell geciteerd: ‘Het gaat niet alleen om de olie – het is een uitdaging’. Deze site blijkt niet van oliemaatschappij Shell. Het is een nepsite, opgezet door milieuactiegroep Greenpeace.”

Fouten maakt iedereen dagelijks, zelfs een ervaren rot als de betrokken economiejournalist, zeker met Oud en Nieuw in de benen. Al druipt de satire af van Arcticready.com, zie alleen al de afbeelding op de homepage. Een paar keer klikken had volstaan.

De site staat ook niet op naam van Shell maar van een derde partij die de eigenaar niet direct openbaart. Aardig trouwens van Shell om er niet tegen in het geweer te komen, want het logo wordt gebruikt.

Maar kan de krant niet wat meer moed tonen met rechtzetten? Vandaag een hele column van Sheila Sitalsing over deze website. Ze rept met geen woord over de fout in haar krant. Het begin:

“Op een bedrieglijk echt lijkende nepwebstek die critici van olieboer Shell uitbaten, staan tjakka-achtige satirische teksten over het boren naar olie in het Noordpoolgebied.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen