Leugenachtige academie
Gerard van den Berg
De man noemt zich specialist in leugendetectie. Forensisch psychologen maken er gehakt van.
Gelezen: Forensische Psychologie Blog
“Gerard van den Berg is directeur en grootaandeelhouder van de Leugenacademie, daarnaast is hij hoofdtrainer. Hij heeft een passie voor psychologie en talent voor communicatie.” Dat staat op de De Leugenacademie.
Daar staat ook: “De Leugenacademie is de enige particuliere opleider in Nederland waar je daadwerkelijk kunt leren waarnemen of iemand liegt. Het herkennen van leugens is goed aan te leren en wordt na veel oefenen een tweede natuur.”
Niet zo betrouwbaar, schrijft Ewout Meijer op Forensische Psychologie Blog, ook in een eerdere aflevering. Hij verwijst naar een grappig artikel van Sophie Derkzen over het bedrijf van Van den Berg onder de prachtige titel ‘De firma Leugen & Bedrog’, eerder gepubliceerd in Vrij Nederland.
Cursisten krijgen tips om leugenaars te ontmaskeren. Zoals: op Schiphol moet je op de kauwgomkauwers letten. Of: zet een koffiekopje op tafel. Een leugenaar zal het kopje – om zich er achter te kunnen verschuilen – tussen jou en hem in plaatsen.
Meijer: “En de theorie van de micro-expressie van Ekman dan? Enige tijd geleden verscheen er in het tijdschrift Nature een artikel over veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. Hierin geeft Ekman zelf toe dat hij zijn onderzoeksresultaten niet in wetenschappelijke tijdschriften publiceert. De axis of evil leest namelijk mee.
Dat Van den Berg nu zegt dat leugenontmaskering via micro-expressies op wetenschappelijk onderzoek stoelt, is daarom op zijn minst opvallend. Ekman zou dat onderzoek graag eens lezen, denk ik.
Van den Berg doet het allemaal niet voor het geld. Hij wordt gedreven door zijn rechtvaardigheidgevoel…Van den Berg wil wel graag over 3 jaar – op zijn 45ste – met pensioen. Op Aruba wel te verstaan. Daar zal zijn rechtvaardigheidgevoel vast minder sterk opspelen. Neem nog een kauwgompje, Gerard.”
Peter Olsthoorn | 25-11-12 08:08
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen