Geld te veel 

Stichting Pink Ribbon

Klacht tegen Nieuwsuur en NOS over onthullingen ongegrond.

Gelezen: Uitspraak Raad voor de Journalistiek

Op 16 november 2011 is in Nieuwsuur aandacht besteed aan Stichting Pink Ribbon, aangekondigd in het NOS Journaal. Op 28 maart 2012 is in Nieuwsuur de directeur van Stichting Pink Ribbon live in de studio geïnterviewd.

NOS Journaal, samenvattend: ” “Het is hét symbool van de strijd tegen borstkanker: Pink Ribbon, het roze lintje. Met een eigen tijdschrift, een groot gala en tal van roze producten die mensen kunnen kopen om de strijd tegen de ziekte te steunen. Wat weinig mensen weten is dat Pink Ribbon maar 15% van de inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek zegt te besteden. Een percentage dat ze, zo blijkt uit een reportage in Nieuwsuur vanavond, bij lange na niet halen.

Pink Ribbon haalde in de afgelopen jaren 16 miljoen euro op bij particulieren en bedrijven, vaak met de verkoop van allerhande roze producten. Slechts 288 duizend euro daarvan is in die jaren aan wetenschappelijk onderzoek uitgegeven. Terwijl dat onderzoek wel vaak als verkoopargument wordt gebruikt.”

Later in Nieuwsuur over het stuwmeer aan geld van Pink Ribbon: “Pink Ribbon heeft de afgelopen 5 jaar ruim 20 miljoen euro ontvangen. Daarvan staat nog 8 miljoen euro op de spaarrekening: 1 miljoen als reserve voor de organisatie en maar liefst 7 miljoen wacht nog op een doel. Projecten kunnen nog worden ingediend.”

Nieuwsuur en de NOS hebben op 16 november 2011 onjuist en tendentieus over Pink Ribbon bericht volgens de stichting, met onvoldoende wederhoor. Op 28 maart zou Nieuwsuur gemaakte afspraken geschonden hebben.

Die klachten zijn ongegrond, vindt de Raad. Nieuwsuur en NOS hadden reden genoeg om indringende kritische vragen te stellen over inkomsten en uitgaven voor wetenschappelijk onderzoek door Stichting Pink Ribbon. Ook mocht Pink Ribbon uitgebreid aan het woord komen.

Niettemin heeft Nieuwsuur zijn werk niet goed genoeg gedaan. Maar dat is ook de schuld van Pink Ribbon met gebrekkige informatievoorziening. Dus hadden Nieuwsuur en presentatrice Mariëlle Tweebeeke in het interview van 28 maart 2012 met Susan Veenhoff meer begrip moeten tonen voor de positie van Stichting Pink Ribbon en de gevolgen van de eerdere aanpak in november 2011. Maar het was niet in strijd met gemaakte afspraken of journalistiek onzorgvuldig.

  • Reacties

  • Remi | 04/08/12 om 11:36

    Goede doelen …
    Breek me de spreekwoordelijke bek niet open …

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen