Ingezonden artikel: 

‘Vals cijfer over export Nederlandse cannabis’

‘Die 80 procent mythe van de export, die blijft maar rondzingen in de media en in de Tweede Kamer.’

“Al meer dan 3 decennia voert Nederland een internationaal omstreden softdrugs beleid. Over onze coffeeshops werd schande gesproken in alle delen van de wereld, maar juist nu er in steeds meer landen  tot een gedoogbeleid wordt overgegaan, trekt de Nederlandse overheid nog harder ten strijde tegen de cannabis.

Veel van de informatie die de overheid naar buiten brengt over cannabis in Nederland is pure propaganda en wordt sterk overdreven door de overheid om de het allemaal een beetje aan te dikken. Volgens de gegevens van het Korps Landelijke Politie Diensten zou er jaarlijks meer dan 500.000 kilo cannabis naar het buitenland geëxporteerd worden, wat meer dan 80% van de jaarlijkse productie van cannabis zou zijn.

De boodschap van de Nederlandse overheid is dat het Nederlandse gedoogbeleid helemaal uit de hand zou zijn gelopen en de oplossing hiervoor zou zijn om de teelt van Nederwiet harder aan te pakken. Maar is dit wel waar?

Martin Jeltsma, drugsonderzoeker van het Transnational Institute in Amsterdam zegt dat de overheid de cijfers verkeerd gebruikt. “Die cijfers zijn voor een groot deel uit de lucht gegrepen. Die 80 procent mythe van de export, die blijft maar rondzingen in de media en in de Tweede Kamer. Het is absoluut een opgeklopt cijfer. Die 80 procent mythe heeft de politieke besluitvorming over de aanscherping van het hele gedoogbeleid absoluut mogelijk gemaakt,” zegt Jelsma in een reportage van de KRO.

Volgens velen is juist de enige manier om het gedoogbeleid te optimaliseren ook de kweek te reguleren en legaliseren. Op dit moment bestaat binnen het gedoogbeleid de regel dat elke inwoner van Nederland 5 planten zou mogen kweken. Wietzaadjes zijn vrij te koop en tegenwoordig erg gemakkelijk op te kweken tot gezonde planten.

Maar ‘gedoogd’ wil zeggen dat wanneer de politie de planten ziet, ze meteen in beslag genomen worden. Tevens is het gebruik van groeilampen niet toegestaan aangezien het dan zou gaan om bedrijfsmatige teelt. Dit leidt er natuurlijk toe dat de wiet die in coffeeshops verkocht wordt uit de illegale kweek komt, aangezien het om naar schatting meer dan 700.000 kilo per jaar zou gaan.

Coffeeshops mogen weliswaar niet meer dan 500 gram in huis hebben, toch wordt door meerdere shops in Nederland dagelijks veel meer verkocht. Volgens de cijfers zouden er in Nederland elk jaar meer dan 6000 kwekerijen worden opgerold en velen hiervan bestaan natuurlijk alleen maar om de Nederlandse coffeeshops van de wiet te voorzien.

Wanneer de Nederlandse overheid hier niet tegen ten strijde zou trekken maar hier juist belastingcenten mee kon verdienen zou dit behoorlijke inkomsten opleveren. Er zijn in het verleden meerdere politieke partijen die dit op lokaal niveau en op landelijk niveau hebben aangekaart, maar tot dusver is hier negatief op gereageerd.

Het is zelfs juist de tegenovergestelde kant opgegaan nu de overheid heeft besloten de wet te veranderen en het nieuwe wietpas systeem door te voeren. Deze nieuwe wet bepaald dat alleen inwoners van Nederland cannabis mogen aanschaffen bij de Nederlandse coffeeshops en hier voor in aanmerking komen door zich te laten registreren voor de zogenaamde “wietpas”.

Met dit systeem, wat sterk op een vorm van discriminatie lijkt, loopt de Nederlandse regering nog meer belastinggeld mis aangezien er jaarlijks miljoenen toeristen naar Nederland komen die mede aangetrokken worden door het beroemde softdrugs beleid van Nederland.

Op de nieuwe wetgeving van Nederland heerst veel kritiek uit het buitenland en over het algemeen wordt niet goed begrepen waarom de Nederlandse overheid cannabisgebruik weer terug in het volkomen illegale wil drijven. Het is vrij duidelijk dat dit alleen maar meer criminaliteit op zal leveren.

Hoewel bijvoorbeeld de burgermeester Hoes van Maastricht aangeeft dat hij minder overlast van de nieuwe regeling heeft dan verwacht en vindt dat het een goede regeling betreft, zijn de inwoners van Maastricht niet te spreken over de nieuwe regeling. Inwoners van Maastricht geven aan dat in elke wijk van de stad straatdealers aanwezig zijn, die zowel lokale als buitenlandse blowers van wiet voorzien.

Tevens groeit de mening dat coffeeshops veilige plekken zijn waar je weet wat er verkocht wordt, maar dat de straatdealers gevaarlijke criminelen zijn die tevens harddrugs verkopen en vaak een wapen op zak hebben.

Hoewel de nieuwe wetgeving op dit moment alleen in het zuiden van ons land ingevoerd is, is het de bedoeling dat het vanaf 1 januari 2013 ook in de rest van ons land ingevoerd zal worden. In een enquête uitgevoerd onder de Nederlandse stemmers, kwam uit de bus dat meer dan 60% van de ondervraagden vind dat de wietpas regeling teruggedraaid moet worden. Men lijkt het over het algemeen niet eens te zijn met de plicht van registratie voor wietrokers want het gaat niet alleen om toeristen natuurlijk; ook rokers van medicinale cannabis kunnen op dit moment terecht bij de shops en zullen ook niet staan te springen om zich te laten registeren als “softdrugs gebruiker”.

Even rekenen….extra politie op straat, extra grenscontroles, extra papierwerk…. zou deze nieuwe aanpak van de Nederlandse overheid dan toch zijn om geld te verdienen aan de inzet van alle extra benodigde ambtenaren? Of zal na de komende verkiezingen in september de nieuwe regering alsnog wakker worden en nieuwe regeling afschaffen en een betere manier bedenken om met deze plant om te gaan?”

 

Helaas, het is niet (meer) mogelijk om te reageren.