Activist of terrorist? 

‘Vals bewijs OM tegen Nigeriaan’

Aangifte tegen OM dat nu het eigen vlees mag keuren.

Gelezen: Aangifte tegen OM

advocatenkantoor Manders in Rotterdam heeft heeft aangifte gedaan tegen officier van justitie Gert Veurink en rechercheur Gerrit Schrander van de marechaussee van de Brigade Rechterche & Informatie Schiphol en tolk Pidgin Engels.

De beschuldiging luidt valsheid in geschrifte bij een strafproces tegen de Nigeriaanse mensenrechten- en milieuactivist Sunny Oghale Ofehe (40)

In de aangifte bij Hoofdofficier G. van der Burg in Rotterdam wordt diens collega Veurink ervan beschuldigd doelbewust onjuiste informatie in te brengen om te bewijzen dat Ofehe terreurdaden voorbereidde.

Ofehe is de eerste persoon die wordt vervolgd op grond van de Wet terroristische misdrijven die in 2004 van kracht werd. Ofehe is de eerste verdachte die wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid aan het beramen van een terreuraanslag in het buitenland. Hij is in Nederland en woont aan de Zuidhoek in Rotterdam.

Veurink zou zich bewust baseren op een verdraaide samenvatting van een telefoongesprek. Volgens de samenvatting in de aanklacht zou Ofehe in het voorjaar van 2010 telefonische afspraken hebben gemaakt over aanslagen op oliepijpleidingen. Het gesprek waarvan de samenvatting is gemaakt, gaat daar niet over volgens advocaat Ed Manders.

Ofehe is nog met Sharon Gesthuizen van de SP op reis geweest naar Nigeria om malversaties met olie door de militairen in Nigeria te tonen, zo schrijft Manders.

Gesthuizen wordt nog niet verdacht van medeplichtigheid aan terroristische activiteiten. Haar land besteedt veel aandacht en belastinggeld aan deze buitenlandse zaak.

 • Reacties

 • marieke | 11/08/12 om 21:01

  Goed dat deze aangifte is ingediend. Het OM is de nederlandse belastingbetaler wel verplicht uit te leggen waarom zij 7000 pagina’s vol schrijft over een 2 jaar durende speur-operatie door 25 rechercheurs. Gebruiken ze bij het OM wel gerecycled papier, anders spijt het me erg voor de boom die hier ook nog voor heeft moeten sterven.
  Na lang getreuzel gaf het OM eindelijk de gegevens vrij die ze had verzameld. Bij mijn weten is er nooit sprake geweest van een persoonlijke kennismaking met dhr. Ofehe. Hij had in dat geval graag verteld dat hij opgegroeid is in de Niger Delta, een uniek ecosysteem, dat binnen 50 jaar tijd van oliewinning, voornamelijk door Shell, gemutileerd en verminkt is door de olielekkages uit slecht onderhouden pompen en leidingen, waar 110 metershoge bulderende gasfakkels onophoudelijk branden, de omgeving en de mensen ziek maken. Om maar niet te spreken van de wijze waarop de bevolking is behandeld.
  Sunny Ofehe steekt zijn nek uit om de werkelijkheid over deze tragedie te vertellen en wil op vreedzame wijze komen tot een verandering van de werkwijze van de oliemaatschappijen, die zich moeten houden aan internationaal vastgestelde richtlijnen. Hij spant zich ook onvermoeibaar in voor een verandering bij de overheid, bestuur, en de instanties in Nigeria.
  Het OM mag uitleggen waarom ze zo obsessief bezig is deze man te volgen. Na het bekend worden dat al deze heisa neerkomt op het fout vertalen van 3 woordjes of zinnetjes wordt nu alles ingezet op het draaien en verzinnen van uitvluchten. Echt iets om trots op te zijn. Mocht het ze lukken om hem zijn mond te laten houden zijn er 30 miljoen kandidaten om zijn werk over te nemen, nl. de inwoners van het gebied waar vroeger geen supermarkt nodig was, omdat alles in de natuur voor handen was. Nu is er water dat met benzine is vervuild, wat de bezoekers van de aandeelhoudersvergadering van Shell afgelopen jaar in mei niet durfden te drinken. Nigerianen in de diaspora en milieu en mensenrechten-organisaties in diverse landen werken hard om de mensen in dit gebied een menswaardig leven terug te geven en de natuur een kans te geven te herstellen.
  Het is aan ons allen, consumenten van niet alleen olie als brandstof, maar ook alle olie-gerelateerde producten, om deze schande voor het rijke westen ten goede te keren. Om bij de producenten aan te dringen op het nakomen van hun beloften, het stoppen met affakkelen, gedegen onderhoud aan de installaties en leidingen en te stoppen met het verspreiden van desinformatie. Praat niet over Nigerianen, praat met ze, het zal je leven rijker maken.
  Bedenk bij elke keer dat het woordje “maar” in u opkomt als het over shell en Nigeria gaat, “weet ik dit, of heb ik dit vaak horen zeggen?” Er is genoeg materiaal beschikbaar om u te informeren over de werkelijke situatie.

 • Victory | 25/01/13 om 21:48

  Het is heel bizar om te zien dat deze man, die er alles voor over heeft het juiste te doen daarvoor het tegenovergestelde effect krijgt. Het gaat hier om Recht en daar valt niet over te twisten. Hij is een stem voor degene die hier onder lijden en zet zich hier 100% voor in. Dit moet een inspiratiebron zijn voor vele anderen! Ongelofelijk om te zien hoe ver dit heeft kunnen gaan. Maar aan de andere kant heeft dit alleen maar goeds gebracht als je het mij vraagt! De aandacht is nu alleen maar groter voor hetgeen wat Shell veroorzaakt. Gerechtigheid wint altijd…..

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen