Zei hij het nu wel of niet? 

Willem van Oranje

‘Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk’

Willem van Oranje kan deze historische laatste woorden niet hebben gesproken. De ‘Vader des Vaderlands’ was opslag dood na de aanslag op 10 juli 1584.

Dat beweren het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech en Museum Het Prinsenhof na vier jaar onderzoek het volgende:

“Het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech en Museum Het Prinsenhof hebben de afgelopen vier jaar gewerkt aan een uitgebreide reconstructie van de moord op Willem van Oranje (10 juli 1584). Geavanceerde forensische methoden, zoals 3D laserscan technologie, schietproeven en sporenonderzoek op de plaats delict, aangevuld met onderzoek naar bouwhistorische en historische bronnen, geven antwoorden op tot nog toe onbeantwoorde vragen. Onderzoeksleider Willem van Spanje (DelftTech): ‘we hebben meer gevonden dan we verwacht hadden en dat is heel bijzonder bij een vierhonderd jaar oude moord.’

De historische laatste woorden van Willem van Oranje: ‘Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk’ zijn niet door hem uitgesproken omdat hij op slag dood moet zijn geweest.

De kogel heeft de linkerzijde van zijn hartkamer weggeslagen’, stelt deze. ‘Dan treedt de dood onmiddellijk in. De mogelijkheid dat Van Oranje nog iets heeft gesproken, acht ik uitgesloten….”

Niet minder dan zes personen van het Forensisch Medisch Expertisecentrum in Amsterdam schreven op 6 april 2012 een ingezonden brief naar de Volkskrant dat het niet waar is: C. Das, L. de Haas, K. de Keijzer, U. Reijnders, J. Stomp, J.Timmerman:

“In alle media is aandacht besteed aan de aanslag op Willem van Oranje. Er wordt vermeld dat een forensisch arts heeft verklaard dat het uitgesloten is dat Willem van Oranje nog iets heeft gezegd nadat hij getroffen was.

En dat het ‘een fabeltje’ is dat Willem van Oranje zijn befaamde laatste woorden heeft uitgesproken, omdat hij na het pistoolschot ‘op slag’ dood was.

Dit oordeel is naar onze mening discutabel. Als de bloedsomloop acuut stopt, hetzij door een verwonding van het hart, hetzij door een acute hartstilstand, duurt het gewoonlijk ongeveer 10 seconden voordat het slachtoffer bewusteloos raakt.

In die periode van ongeveer 10 seconden bevindt zich nog genoeg zuurstof in het bloed en de weefsels van de hersenen om bij bewustzijn te blijven en eventueel nog een paar woorden te zeggen.

Daarna duurt het nog ongeveer 5 minuten voordat het slachtoffer ‘echt’ dood is. In die periode kan vaak nog met succes gereanimeerd worden, hetgeen bewijst dat het slachtoffer niet ‘echt’ dood (dat wil zeggen hersendood) was.

Of Willem van Oranje de befaamde laatste woorden daadwerkelijk heeft uitgesproken, weten wij niet, maar we weten wel dat de conclusie dat hij na het pistoolschot ‘op slag’ dood was en niets meer heeft kunnen zeggen niet erg waarschijnlijk is.”

Maar ja, Willem de Zwijger die nog babbelt als het over gaat?

Voor “Genade! genade! We kunnen er toch over praten?” en nog meer fameuze laatste woorden.

 • Reacties

 • Michael | 02/05/12 om 16:27

  De medici die geschreven hebben, behoorden niet tot het onderzoeksteam. En hebben niet de beschikking over alle feiten en onderzoeken gehad.
  De opmerkingen lijken kinnesinne.
  Laat het onderzoeksteam haar bevindingen.
  En laat het onderzoeksteam haar onderzoek voltooien door toestemming te geven tot het openen van het graf van Willem de Zwijger.
  Heel dom en doortrapt van Beatrix cs. om te verbieden dat dat graf geopend wordt. Beatrix cs. geven daarmee het ultieme bewijs af geen greintje Nassau en Oranje bloed te bezitten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen