Volkskrant-Ombudsvrouw Margreet Vermeulen: 

‘Overschrijven is niet altijd plagiaat’

Met of zonder bronvermelding, dat is de vraag.

Gelezen: Rubriek Ombudsvrouw de Volkskrant 24 maart 2012

“Plagiaat. Dat is een van de ergste verwijten die je als journalist kunt krijgen. Het overkwam een redacteur van de buitenlandredactie. In een nieuwsbericht over ophef in Marokko over een kritisch boek over de Marokkaanse koning putte de verslaggever rijkelijk uit een boekrecensie uit Le Monde. Hij nam zelfs enkele zinnen letterlijk over. Zonder bronvermelding.”

Normaliter valt dat jatten niemand op, maar een Volkskrantlezer die ook dagelijks Le Monde tot zich neemt, maakte bezwaar tegen overschrijven voor een artikel over koning Mohammed VI.

Vermeulen geeft toe dat ‘twee heel lange volzinnen’ uit Le Monde in de Volkskrant kwamen als vier kortere zinnen. Als dat zonder bronvermelding gebeurt, is het plagiaat. “Wie letterlijk citeert, moet altijd aan bronvermelding doen. Daar is geen twijfel over mogelijk. Zelfs journalisten die niet letterlijk citeren, moeten zoveel mogelijk aan bronvermelding doen.”

Het ging om ‘ Marokko treedt op tegen boek over de koning’ van Iñaki Oñorbe Genovesi, over het boek het boek Le Roi prédateur (Koning roofdier) van de Franse journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet.

Le Monde schreef erover onder de titel ‘Royal business’.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen