Groupon vals in fora

Bedrog is cultuur bij de kortingboer.

Gelezen: Higerlevel.nl

Na veroordelingen door de Reclame Code Commissie en eerder en regen van veroordelingen door de ASA, de toezichthouder op de reclame in Engeland, komt Groupon met nog een vergaande valsheid in beeld op Leugens.nl.

Op Higerlevel.nl verzamelen forumbeheerders zich en besloten de het spammen door Grouponmedewerkers te onderzoeken. Ze kwamen tot grootschalige misleiding door Groupon Nederland.

“Al snel bleek ook dat wij niet de eerste waren, maar dat medewerkers van Groupon op georganiseerde en gestructureerde wijze Nederlandse en buitenlandse fora vervuilen met links naar eigen Groupon acties, acterend vanaf een geanonimiseerd account.

de Groupon werkwijze voor linkspam

Op basis van tientallen onderzochte berichten kunnen we een Groupon werkwijze beschrijven:
• Maak een op een relevant forum een account aan
• Kies als forumnaam een semi-anonieme naam, bestaande uit een voornaam, evt. gevolgd door je geboortejaar of een naam die een knipoog naar het forum is.
• Wees vooral een persoon online. Stel jezelf voor in het voorsteltopic, reageer eens met onliners en plaats af en toe een bericht met een relevante link naar een Groupon-deal
• Initieer zelf een topic over online kopen en reageer vervolgens enige tijd later op jezelf met een groupon-deal als link in je bericht
• Vermijd het vermoeden van spam bij forumbeheerders door ook te linken naar andere deal-websites zoals sweetdeal.nl , maar maak een bewuste typefout in de link[/url] (niet in de anchortekst) zodat de link geen enkel effect heeft
• Maak vooral niet gebruik van je corporate Groupon-mailadres maar maak een setje hotmail-accounts aan die je hiervoor inzet
• Werk niet vanuit je Groupon kantoorpc, waardoor je IP-adres te tracken is, maar doe het vanuit huis, of ga via een of ander IP-adres in Luxemburg (Dat google analytics alsnog Groupon als bezoeker weergeeft weet men niet, maar maakt de zoektocht voor moderatoren wat makkelijker)
• Als berichten onbeperkt te bewerken zijn dan plaats je een link naar een tijdelijke Grouponactie. Na een maand verander je je bericht en zet je er een link naar een nieuwe actie in.

en de uitsmijter
• Je meldt je aan op een forum voor mensen met een ernstige ziekte, vertelt dat je waarschijnlijk ook aan die ernstige ziekte lijdt en dat je ter ontspanning gebruik maakt van een Groupon-deal.”

Medewerkers van het bedrijf posten op grote schaal onder valse voorwendselen op fora. Op een forum voor de ziekte multiple sclerose ging Groupon onderuit, met onder meer:

Voorbeeld 1:

Mijn naam is Gokhe en ik woon in Rotterdam. Sinds kort heb ik mij laten vertellen dat ik MS heb en ben eigenlijk wel blij dat er eindelijk wat gevonden is. De onzekere periode en worstelingen met mijn gezondheid maakte mij gek.
Ik heb mijzelf net ingeschreven op deze forum en ik zie hoe positief mensen kunnen omgaan met MS. Dit geeft mij toch wat motivatie om door te gaan met mijn leven aangezien ik echt in een dip zit.
Lichamelijk ben ik er echt slecht aan toe en heb nauwelijk kracht of zin om te typen op een computer.
Gelukkig wordt er goed voor mij gezorgd en ik ben klaar om te vechten. Sinds kort heb ik in Amsterdam een hele goede personal trainer gevonden die samen met mij oefeningen doet zodat ik toch nog enigzins soepel blijf. Zwaar is het wel maar ik blijf gewoon volhouden! [met een Grouponlink op de trainer]

Voorbeeld 2: De hele dag op internet zitten rondneuzen voor een valentijnscadeau voor een meisje die ik leuk vind. Het was een hele klus om iets leuks te vinden. Ik dacht zelf aan een digitale fotolijst met een memorycard erin met alle foto’s wat wij samen hebben. Maar dan moet ik weer naar buiten en ik ben helaas te laat met zoeken. Denk dat ik zo een van de Groupon cadeaubonnen ga kiezen. Kunnen we tenminste iets leuks doen samen en zij mag kiezen.”

En voorbeeld 3: Dat ik niet eens de kracht heb om te gaan wandelen met mijn hond. Als je een huisdier hebt moet je ervoor zorgen dat het dier zijn behoefte kan doen. Vaak door gebrek aan energie heeft mijn hond zijn behoefte midden in de woonkamer gedaan…Normaal kan ik terecht bij mij lieve buren maar die bewuste keer waren zij toevallig een weekendje weg met verblijf in Hotel Bigarré in Maastricht. Hierdoor was het natuurlijk lastig om mij vanaf daar te helpen. Gelukkig kon ik toen wel een vriendin bereiken die langs is gekomen om het op te ruimen. Ik weet niet wat ik zonder al die lieve mensen om mij heen zou moeten beginnen! [Met een link naar Groupon op het weekendje in Maastricht.]

Reactie van Groupon: “Groupon betreurt ten zeerste dit op zich staande incident.

Groupon hecht als online bedrijf veel belang aan het op een transparante manier inzetten van sociale media. De medewerker die de bewuste posts heeft geplaatst is daarbij duidelijk tegen de gedragsregels van Groupon ingegaan. Dit gedrag accepteren wij niet en als gevolg ervan werd het arbeidscontract per direct beëindigd.

Het incident vond enkel en alleen in Nederland plaats en betrof geen andere Groupon landen. Groupon wil zich bij deze nogmaals verontschuldigen naar allen die door de bewuste posts geraakt zijn.

Wij doen er alles aan om te zorgen dat dit in de toekomst nooit meer kan voorvallen.”

  • Reacties

  • ayem | 19/05/12 om 18:26

    geld verdienen aan kortingen die een ander moet betalen, hoe dom kun je zijn om aan zo’n club mee te doen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen