Hoe komen de ware feiten aan het licht?
‘Universiteiten verzwijgen gesjoemel’
Journalist Frank van Kolfschoten werkt aan fraudeboek op basis van indicaties
Gelezen: Volkskrant, 15 februari 2012, pagina 13
Frank van Kolfschoten heeft een lange historie in het blootleggen van wetenschapsfraude. Hij kreeg al in 1993 gelijk van de Raad voor de Journalistiek in een zaak aangespannen door professor Donker. n 2006 publiceerde hij Valse Vooruitgang, Bedrog in de Nederlandse wetenschap
Daar komt een vervolg op. De methode die hij hanteerde was een enquete, geen feitelijke onderzoek: hij schreef duizenden mails naar onderzoekers met de vraag: kent u gevallen van fraude?
Er kwamen zo’n duizend reacties, ruim 10 procent op grond van de ‘tienduizend’ aangeschreven wetenschappers volgens de Volkskrant. Van Kolfschoten houdt er sterke vermoedens aan over:
“Ik heb geen statistieken, dus ik houd me liefst wat op de vlakte. Ik denk dat fraude, van plagiaat tot valse data, een randverschijnsel zijn. Net als elders, trouwens. Maar je hebt goeie wetenschap. En slechte.’ [SIC]
Maar toch: “Ik hoor heel andere verhalen uit het veld, dan van de officiële instanties. Ik denk dat de universiteiten rommelen met de cijfers. De doofpotcultuur bestaat nog steeds.”
Een geen geld gekregen: de club van universiteiten VSNU heeft zijn verzoek om een projectsubsidie afgewezen. “Officieel omdat ze geen geld hebben. Maar ook omdat het te gevoelig ligt.”
Peter Olsthoorn | 23-02-12 08:28
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen