'Heldendom' krijgt iets te veel nadruk 

Eenvandaag miskent echte ontdekker in zaak-Boere

Opvoeren Günther Wallraff is brug te ver voor onderzoeksjournalist Rob van Olm.

Naar aanelding van de uitzendingen van Eenvandaag, het proces tegen de verslaggevers en de ‘steun’ van Günther Wallraff schreef Rob van Olm in een ingezonden brief aan de Volkskrant:

Het journalistieke fatsoen van EenVandaag

Samen met Jan Louter heb ik in 1999 voor de NOS een documentaire gemaakt over de oorlogsmisdadiger Boere, getiteld ‘De Silbertannemoorden’. Na een intensieve speurtocht had ik Boere in Duitsland gevonden en na diverse gesprekken hem bereid gevonden mee te werken aan een documentaire.

Naar aanleiding van deze documentaire hebben advocaten in Duitsland het initiatief genomen hem alsnog voor het gerecht te dagen. Ik heb daarbij de advocaat Wolfgang Heiermann nog terzijde gestaan. Samen met mijn collega Peter Gerritsen ben ik naar Duitsland gereisd om hem inzage in belangrijke stukken te geven. “Wir möchten Ihnen nochmals danken, dass Sie uns mit dem Hinweis auf die Razzia auf diese wichtige Spur gebracht habe.’’

De journalisten Jelle Visser en Jan Ponsen van EenVandaag hebben in 2009, de deur van de kamer van Boere in het bejaardentehuis opengegooid en gevraagd ‘Of hij geen spijt van zijn daden had.’ Boere heeft hen daarop voor het gerecht gedaagd. Ik begrijp dat de journalisten er alles aan doen om veroordeling te voorkomen, maar ze schenden daarbij wel journalistieke fatsoensnormen.

Ik was er al door anderen op gewezen dat ze de veroordeling van Boere claimden in uitzendingen van de Wereld draait door en Pauw en Witteman. In de uitzending van EenVandaag van donderdag 9 februari heb ikzelf geconstateerd dat de commentaarstem zegt dat Boere ‘vastzit door toedoen van de EenVandaag journalisten.’ Er werden ook nog beelden getoond van Boere die met zijn hondjes wandelt uit onze documentaire, zonder verwijzing naar de bron.

Ook Günter Wallraff hebben ze kennelijk de indruk gegeven dat Boere dankzij hun inspanningen is veroordeeld. Hij wilde hen zelfs voordragen voor een hoge Duitse onderscheiding. Een journalistieke eremedaille komt hen zeker niet toe.
Onderzoeksjournalistiek is wel wat anders dan een deur in een bejaardentehuis opengooien en maar wat roepen.”

Peter Gerritse, destijds werkzaam met Van Olm:
“Voor jullie informatie het volgende. Naar aanleiding van de Duitse
rechtszaak tegen de journalisten van Eén Vandaag heeft mijn collega Rob van
Olm bijgaande brief aan de Volkskrant gestuurd. Ik ben het er volkomen mee
eens.

Rob is degene die Boere, na lang speurwerk in 2000 heeft gevonden en voor de
camera heeft geïnterviewd. Datzelfde jaar is de documentaire `De
Silbertannemoorden’ uitgezonden, waaraan ik heb meegewerkt. Ik heb ooit nl.
de SS’er Van Gogh opgespoord en geïnterviewd. Van Gogh (overleden) is een
van de moordenaars van de schrijver A.M. de Jong.

Als gevolg van o.a. deze film is in Duitsland het proces tegen Boere op gang
gekomen. Rob en ik hebben verregaande assistentie verleend aan de Duitse
advocaten van de Nederlandse `Nebenankläger’.

Wij beschikten over de tekst van de verhoren (van Boere) uit 1946, waarin
o.a. zijn rol als infiltrant/verrader bij een grote razzia in Limburg aan de
orde komt. De advocaten waren hiervan niet op de hoogte .

Op mijn verzoek heeft een collega van het Limburgs Dagblad ooggetuigen van
deze razzia opgespoord en gevonden. Dit alles is bij de veroordeling van
Boere uiteindelijk cruciaal gebleken.

Voor jullie herinnering: ik ben ex-redactiechef van het NHD (1971), reizend
reporter van Panorama en ex-hoofdredacteur van het veteranentijdschrift De
Opmaat.

Ikzelf hoef niet zo nodig in de publiciteit, maar aan Rob zijn uitstekende
journalistieke werk wordt onrecht gedaan.”

We vroegen Jelle Visser van Eenvandaag om een reactie. Hij zegt: “We hebben zelf niet beweerd dat we Boere getraceerd hebben. Een collega heeft dat in een reportage met Günter Wallraff ongelukkig geformuleerd. De Wereld Draait Door heeft beeldmateriaal uit hun documentaire van destijds gebruikt zonder bronvermelding, wij hebben steeds wel de bron vermeld. Ik heb bij Pauw & Witteman, maar ook bij de rechter in Duitsland de documentaire van Rob van Olm steeds genoemd.

Deze indruk had niet gevestigd mogen worden. Ik vind dat Rob & co. een geweldige documentaire hebben gemaakt. En dat zij de credits moeten ontvangen voor het opsporen van Boere. Ik heb Rob van Olm gebeld en hem onze excuses aangeboden.”

Van Olm: “Daarmee is de zaak voor mij afgedaan.”

De twee journalisten van het actualiteitenprogramma Eenvandaag werden vrijgesproken. Ze hadden inderdaad huisvredebreuk door oorlogsmisdadiger Heinrich Boere met verborgen camera te filmen, maar er waren verachtende omstandigheden volgens de rechter.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen