Dipak Das ons onbekend, maar als leugenaar niet meer 

Water in de wijn

Weer een ‘Stapelaartje’ in de academische wereld. De Amerikaanse wetenschapper Dipak Das blijkt in zeven jaar tijd zo’n 145 wijnonderzoeken te hebben gemanipuleerd.

Gelezen: University of Connecticut mededeling,

Hij deed onderzoek naar resveratrol, een stofje dat in rode wijn voorkomt en in hoge concentraties goed voor de gezondheid zou zijn. Dipak Das claimde al eerder dat witte wijn net zo gezond zou zijn als rode wijn. In totaal elf wetenschappelijke tijdschriften publiceerden zijn onderzoek en ontvingen nu een excuusbrief

Hoogleraar voedingswetenschappen Sander Kersten: ‘De hoeveelheid reservatrol in rode wijn is minimaal. En rond een goed glas rode wijn hangt vooral veel mystiek.’

Het productschap wijn zegt in haar folder dan weer: “Maar, als je elke dag matig drinkt en niet piekt, heeft alcohol juist positieve gevolgen. Regelmatig matig drinken is een goede levensstijl.” Aan de lezer of men de wetenschapper of slijter gelooft.

Rondom wijn hangt al langer het aura van sjoemelen en fraude. Het TV-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ bracht in vier uitzendingen een onderzoek naar wijnen die met water worden aangelengd. Most, een geconcentreerd druivensap, wordt met water aangelengd om zo wijn te maken.

In Italië staat bijvoorbeeld een fabriek die most produceert en het exporteert naar veel landen binnen Europa. Zo gaat most naar Rusland en Engeland waar het met water wordt aangevuld om er wijn van te maken.

In Engeland doen ze er trouwens niet moeilijk over. Daar heet water in de wijn doen ‘British wine’ en zijn het de goedkoopste flessen. ‘Keuringsdienst van Waarde’ kon, ondanks een anonieme tipgever, niet bewijzen dat deze praktijken in Nederland voorkomen. De fraude is zo moeilijk aan te tonen dat laboratoria en vinologen er niet uitkomen.

Een beroemde zaak met wijnfraude voltrok zich in 1985 toen Oostenrijkse wijnboeren antivries toevoegden aan hun witte wijnen. Door die toevoeging zouden de wijnen hoger gewaardeerd worden omdat dan bij het walsen dan het zogenaamde ‘traaneffect’ van de duurdere wijnen ontstaat. Overigens leek in die berichtgeving destijds ook weer een fout geslopen te zijn.

En mocht u denken dat als op het etiket van de fles ‘reserve’ staat de kwaliteit gegarandeerd is? Mispoes, het is redelijk nietszeggend en kan gewoon een marketingstrategie zijn.

  • Reacties

  • Roshana | 14/01/12 om 08:50

    Alcohol kan natuurlijk nooit goed voor je zijn, aangezien het je (hersen)cellen doodt.
    Biologische Druiven(sap) is daarentegen wél gezond.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen