Christian Wulff heeft een probleempje: 

Censuurpoging Duitse president bij Bild

Krediet uit 2010 voor zijn woning verzwegen.

Gelezen: Frankfurter Algemeine Zeitung, Commentaren Duitse kranten

Bild zou publiceren over een mistig krediet voor de woning van de Duitse president Christian Wulff. Die probeerde vervolgens dit tegen te houden. Hij benaderde zowel de hoofdredacteur Kai Diekmann van Bild als de baas van uitgeverij Axel Springer, Matthias Döpfner. Bij Diekmann was hij zo verstandig om bewijs vast te leggen in een voice-mail.

Wulff dreigde met een ‘definitieve breuk’ tussen hem en Bild, wat erop duidt dat er sprake was van afspraken voor een goede behandeling wederzijds tussen het boulevardblad en de Christendemocraat.

Vlak voor Kerst verontschuldigde Wulff zich op de Duitse televisie voor het verzwijgen van de lening en loog nog eens de persvrijheid te respecteren. Ook nu stuurde een verklaring uit die op zijn zoetsappige website niet is terug te vinden, ook niet onder de persberichten.

Er staat in dat hij de persvrijheid liefheeft. Dat heeft iedereen zolang je zelf geen onderwerp bent. Of zoals Südddeutsche Zeitung schreef: “Elke lokale journalist krijgt burgemeesters aan de lijn die publicaties willen tegenhouden.”

“Die Presse- und Rundfunkfreiheit ist für den Bundespräsidenten ein hohes Gut. Er hat deshalb zu den Krediten für sein Eigenheim und zu Urlaubsaufenthalten Transparenz hergestellt, Erklärungen abgegeben und mehrere Hundert Medienanfragen beantwortet. Über Vieraugengespräche und Telefonate gibt der Bundespräsident aber grundsätzlich keine Auskunft.”

 • Reacties

 • Jack | 03/01/12 om 12:59

  Te licht voor De taak van Bundesprasident.
  Verschrikkelijk dom ook dat das Bild afspraken maakt met politici waarbij duidelijk ook de bedoeling is dat niets negatiefs over een betreffende politicus wordt gepubliceerd.
  Nu is de persvrijheid in Nederland een allang vergeten iets en leest elke verstandige Nederlander ook de online berichten in de buitenlandse pers.
  In Duitsland dachten lezers misschien nog dat er zoiets als persvrijheid bestond. Met deze gebeurtenis is toch even fijntjes aangetoond dat de persvrijheid wordt afgezet tegen het voordeel voor dekrant van bv informele geheime contacten met politicus.
  Net zoals de Nederlandse pers die veelvuldig weigert te publiceren over zaken betreffende politici en betreffende Beatrix en de rest. Net alsof het de taak van het Nederlands journaille zou zijn om sprookjes imago’s van betrokkenen te bewaken.

 • wim | 04/01/12 om 11:45

  Christian Wulff mag er best trots op zijn dat hij moet aftreden omdat Bild dat wil. Hij is niet de eerste. Als Bild zegt dat iemand weg moet dan gaat iemand weg.
  Wie niet slijmt met Bild kan de carriere vergeten.
  De Telegraaf in het groot zeg maar.
  De hele affaire Wulff gaat nergens over!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen