Psychiater Bram Bakker: 

‘Fast food schaadt de psyche’

Is dat directe verband wel bewezen en onder alle omstandigheden geldig? Voor Bram zelf in elk geval niet, vindt hij.

Gelezen: ‘Leven op fastfood is óók schadelijk voor de psyche’

Laagopgeleiden zijn niet enkel fysiek ongezonder dan hoogopgeleiden, zoals vastgesteld, maar ook hebben ze een verhoogde kans op angststoornissen en depressies. Bram Bakker relateert dit aan het eetpatroon en gebrek aan beweging van veel lageropgeleiden.

Dat is voor velen die reageren op deze Volkskrantcolumn moeilijk te verteren: “Wat een onwetenschappelijk artikel zeg. De psychiater komt niet verder dan een aanname: iedereen kan begrijpen dat leven op een fastfood-dieet ook de psyche schaadt.”

We vroegen Bram Bakker of zijn opinieartikel wetenschappelijk te onderbouwen is. Bakker vindt het een “…complex vraagstuk, waar nog te weinig onderzoek naar gedaan is. Het is bewezen dat niet alleen de kransslagaders van het hart kunnen dichtslibben bij het eten van fast food. Dat gebeurt ook bij de hersenvaten en daaruit kunnen weer psychische klachten voortkomen.”

Maar er zijn ook uitzonderingen, althans zeker eentje: ” Ik ga ook wel eens naar de snackbar maar als je verder een gezond voedingspatroon hebt, levert dat geen problemen op.”

“Er is een interessant onderzoek geweest in een Engelse gevangenis waar de gevangenen die een slecht voedingspatroon hadden over gingen op gezond eten. Toen deden zich 50 procent minder incidenten voor.”

Maar psychische aandoeningen zijn meestal een combinatie van aanleg en omstandigheden, erkent Bakker. Zo verbindt hij ‘suikerverslaving’ als een mogelijke oorzaak van ADHD. ” In plaats van suikers te eten zouden jongeren beter buiten kunnen gaan spelen om ADHD te voorkomen. De Franse psychiater Servant Schreiber heeft het nut van Omega-3 voor de gezondheid bewezen in zijn boek Uw brein als medicijn.”

Toch prettig gevoel van frietje met?

We vroegen om de mening van het Voedingscentrum betreffende de schadelijkheid van fast food voor de psyche. “Het Voedingscentrum vindt dat overgewicht niet slechts als een gezondheidsprobleem gezien moet worden. Overgewicht beïnvloedt ook het sociale leven en het psychisch welbevinden.

Bij mensen met overgewicht blijken er relaties te zijn tussen hun overgewicht en hun psychosociaal welbevinden. Zij kunnen te maken hebben met stigmatisering, een lagere zelfwaardering en daarmee samenhangende psychosociale problemen zoals eenzaamheid, verdriet en gespannenheid.”

Dit komt uit onderzoek onder kinderen ook naar voren volgens het centrum. En aan overgewicht ligt vaak een ongezond eetpatroon ten grondslag en te weinig bewegen. Ongezonde voeding is dus weer gerelateerd aan overgewicht. Ongezonde voeding, overgewicht en psychosociaal welbevinden kunnen dus inderdaad gerelateerd zijn aan elkaar.

Maar fast food als bewezen veroorzaker? Kan je je ook niet heel prettig voelen na een frietje met of broodje kroket? Het voedingscentrum: “Een oorzakelijk verband is lastiger duidelijk aan te wijzen: als iemand niet lekker in zijn vel zit, gaat hij daardoor wellicht meer eten en komt hij aan; of: hij eet ongezond, komt aan en zit niet goed in zijn vel. Er is dus een relatie, maar een oorzakelijk verband is lastig aan te wijzen.”

Bram Bakker ging zelfs in onze stelling mee dat lageropgeleiden meer kans op huidkanker hebben omdat ze de hele dag in Torremelinos in de zon liggen te bakken terwijl hoger opgeleiden een museum in Rome bezoeken. Hij toonde zich in het gesprek dat we met hem hadden een warm voorstander van een zogenaamde vettaks. Kun je niet beter sport subsidieren? “Ook een goed idee!”

  • Reacties

  • nathan | 22/12/11 om 20:15

    Een voordeel bij fastfood zijn de vele calorieën, die je naar binnen krijgt. Dat moet bergbeklimmers aanspreken. Een bergbeklimmer klaagde tegen mij erover dat dat moderne eten zo weinig calorieën bevet.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen