Wetenschapsjournalist Karel Knip over de lobbyclub 

Tentakels Greenpeace reikten ver met Probo Koala

Winst in oorlog met Trafigura met media als gewillige speelbal

Gelezen: NRC Handelsblad 14 november 2011, pagina 2 (deels online)

De controverse over de feiten in de kwestie van het ‘gifschip’ Proba Koala krijgt er nog een episode bij. De banden van Greenpeace, zoals die niet zijn gemeld door het kwartet samenwerkende media BBC, The Guardian, Volkskrant en de Noorse omroep

1. De Londense advocaat Martyn Day van Leigh Day & Co die de slachtoffers van de ‘giframp’ bijstond was jarenlang bestuursvoorzitter was van de Britse Greenpeace-afdeling, Greenpeace UK. Dat zette advocaat op de zaak

2. De Ivoriaanse commissie die de zaak onderzocht had jurist Jasper Teulings van Greenpeace International als adviseur;

3. De officier van justitie die in Nederland de strafzaak leidde tegen Trafigura, Luuk Boogert, liep van 1993 tot 1995 stage als jurist bij Greenpeace;

Volgens Knip had het journalistencollectief dit moeten melden. Dat is waar. Voor de posities maakte het niet zo veel uit: Leigh Day & Co behartigde een belang en een rechter moest daar uitspraak in doen. Hetzelfde laken een pak voor de Nederlandse officieer (het OM ontkent uiteraard enig belang).

(Knip meldt nog fijntjes dat de onkostendeclaratie van Martyn Day aan Trafigura maar liefst 105 miljoen Britse pond bedroeg, ruim drie keer zo veel als de schadevergoeding die Trafigura aan Ivoorkust overmaakte.)

Dubieus was de toevoeging van een Greenpeace-man aan een onderzoekscommissie, maar het ging ook hier om een belang. Wat de journalisten is aan te rekenen is gebrek aan kritische houding ten opzichte van Ivoorkust en de betrokken inwoners. ‘Onderzoekscommissie’ heeft een neutrale klank, maar in dit geval was er een eenzijdig belang of een ‘gifschandaal’ aan te tonen. Betrokkenheid van Greenpeace toont dat eens te meer aan.

Toegang tot stukken

Knip zegt ook dat Greenpeace makkelijk toegang tot delen van het strafdossier omdat iedere belangstellende bij Britse rechtbanken stukken kan aanvragen, en Greenpeace kon dat als belanghebbende rechtstreeks doen. Stukken uit besloten Nederlandse dossiers waren via Britse dossiers toegankelijk en Greenpeace kon – selectief – het journalksitencollectief van dienst zijn.

In Amsterdam dienst nu het hoger beroep tegen Trafigura vanwege het liegen over de inhoud van het afvel destijds in de Amsterdamse haven en het wederom exporteren van de lading. Ook afvalverwerker APS en de gemeente Amsterdam staan weer terecht vanwege medewerking aan het terugpompen van het afval en exporteren.

  • Reacties

  • Jose Ho-lander | 21/11/11 om 11:04

    Halve waarheden zijn erger dan hele leugens, dat blijkt weer eens. De Linkse Kerk is een meester in het hanteren ervan. Je zou wat betreft rechterlijke macht, politiek en milieulobby niet in complotten willen geloven maar met het hele verhaal van het zogenaamde ‘Gifschip’, de Probo Koala, wordt het ons wel heel erg moeilijk gemaakt! Ondanks dat de feiten inzake de relatieve onschadelijkheid van de betreffende reinigingsvloeistof (bestaande uit geconcentreerd sodawater met sulfide en mercaptanen, de laatste bestaande uit organische sulfiden die wel stonk maar in het uiterste geval alleen maar hoofdpijn kon veroorzaken) al lang bekend zijn gaat de vervolging gewoon door. Het is niet meer of minder dan een modern HEKSENPROCES tegen onderdelen van het door de Linkse Kerk zo verafschuwde ‘Internationale bedrijfsleven’ ofwel de multinationals.
    Nederland: WE ARE LOST!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen