Gerd Leers heeft het een en ander uit te leggen 

Nurten Albayrak: ‘Over mij gelogen’

Zat de Raad van Toezicht te slapen?

Gelezen: Volkskrant 22-10-2011, pagina 6

Na de beschuldigingen aan haar adres en de schorsing als bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaf Nurten Albayrak voor het eerst een interview, aan de Volkskrant. Over haar auto en salaris is gelogen, zegt ze.

Over die dure ‘goudkleurige’ auto: “…De overigens grijze auto is geen dure auto – daar is onderzoek naar gedaan door de accountant. In dat onderzoek is ook gekeken naar de prijsklasse, en dat past prima binnen de kaders. ‘Sterker nog: het COA had een Audi A8 besteld in 2006. Ik vond dat ongepast in de tijd van het kabinet-Balkenende. Ik heb verzocht hem af te bestellen en een passende auto te bestellen. Ik zei: jongens dit moeten we niet willen als COA, dit is geen goede uitstraling.”

Over de 287.000 euro loonkosten van de directeur, vijf jaar geleden nog 175.000, zegt ze: “‘Er zijn in Nederland 2.039 topambtenaren die meer verdienen dan de Balkenende-norm. Ik ben er daar een van…. Daar gaat de raad van toezicht over. Dat is mijn werkgever. Ik heb er nooit over onderhandeld. Nooit!…”

Er is haar nooit gevraagd een lager salaris te accepteren. Volkskrant: “Liegt het ministerie daar dan over?”
Albayrak: ‘Zeker. Met mij is door de raad van toezicht en het ministerie nooit gesproken over mijn salaris. Dat werd me gewoon toegewezen. Ze hadden me een ander aanbod kunnen doen. Daar kun je dan een normaal gesprek over hebben. Maar dat is nooit gebeurd.”

Over haar schorsing, die ze vernam van haar toezichthouder Loek Hermans: “Je gaat op non- actief…Het moet op deze manier, want de minister wil naar de media.” Dat was minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) die zomaar zei dat heeft gelogen over haar salaris. Dat is een nogal krasse bewering van Leers want dat salaris ligt vast en er is inzage in.

We citeerden toezichthouder Adjiedj Bakas die haar beschuldigde. Albayrak: “Meneer Bakas is een trendwatcher die vijf jaar in het bestuur heeft gezeten en twee vergaderingen heeft bijgewoond. Ik weet niet waarom hij dat zegt.”

En ook: “De berichten over mijn functioneren kwamen naar buiten kort voordat er een grote reorganisatie zou worden aangekondigd. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Ik sluit niet uit dat er een verband is. De grofheid, de onjuistheid en timing van de berichtgeving zijn opvallend.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen