Amerikaanse professor pikt verdraaiing niet 

Eis intrekking melkbericht Wageningen

Sponsoruniversiteit heeft het zwaar te verduren.

Gelezen: Volkskrant

In het vervolg op het valse en vervolgens half rechtgezette persbericht van de Wageningen Universiteit (WUR) over de gunstige effecten van melk drinken richt nu een Amerikaanse onderzoeker zijn pijlen op de Gelderse universiteit.

Voedingswetenschapper Walter Willett eist dat Wageningen het persbericht helemaal intrekt.

Willett spreekt van een ‘extreme verdraaiing en een verkeerde representatie’ van de feiten tegenover de Volkskrant. “Uit het onderzoek bleek slechts dat er een nauwelijks belangrijk te noemen relatie is tussen het drinken van melk en het optreden van hart- en vaatziekten. Het is misplaatst om te melden dat er een aantoonbare relatie is en niet te vermelden dat er meer resultaten zijn die juist wijzen op het tegendeel.”

Willett was een van de co-auteurs van het artikel van het onderzoek waarop het bericht was gebaseerd.

Willett gaf vrijdag een lezing aan de Erasmusuniversiteit waarin hij zei dat het drinken van 3 tot 4 glazen melk per dag schadelijk kan zijn en al kanker kan veroorzaken. (Het zotte is dat dit soort berichten altijd een eigen leven gaat leiden terwijl het overgrote deel van de melkdrinkers nooit kanker krijgt en er 1001 factoren zijn die tot kanker kunnen leiden maar evenzo om kanker te voorkomen.)

Uit het bericht: “Mensen die meer dan twee glazen melk per dag drinken, hebben niet minder kans op botbreuken. Terwijl twee glazen melk per dag de kans op bijvoorbeeld prostaatkanker kan verhogen. Dat betoogt de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett vrijdag tijdens een publiekslezing, georganiseerd door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Willett is in Amerika gezaghebbend op het gebied van bevolkingsonderzoek naar de relaties tussen voeding en gezondheid. Hij vindt dat voedingsorganisaties voorzichtig moeten zijn met hun adviezen voor het drinken van veel melk.”

 • Reacties

 • Desiree Rover | 27/09/11 om 11:14

  Lees mijn artikel ‘Melk, de Witte Doder’ op Desireerover.nl
  Melk is goed voor Elk.
  Elk is een kalf…

 • Bouke de Vos, Wageningen UR | 28/09/11 om 10:52

  Ik ben benieuwd, Peter, of je ook gaat verwijzen naar de Volkskrant van vandaag (zie pag. 3) en ons dan nog leugenunversiteit blijft noemen…
  Drie jaar geleden schreef de Britse journalist Nick Davies een fantastisch boek over de teloorgang van de journalistiek, Flat Earth News. Enkele van zijn conclusies: veel nieuws is ‘rondpompnieuws’ (‘churnalism’) – stukken van anderen worden kritiekloos overgenomen -, veel nieuws wordt klakkeloos overgenomen van PR en persbureaus – eigen nieuwsgaring wordt een zeldzaam verschijnsel – en journalisten checken niet.
  Peter heeft mij de afgelopen dagen niet gebeld!

 • Niquote | 28/09/11 om 11:32

  @Bouke de Vos
  Hilarisch, u doet hetzelfde als u Peter verwijt, sterker nog, u moedigt hem zelfs aan door weer naar een ander artikel te verwijzen. Merkwaardige gedachtenkronkel, maar neem aan dat hij mij niet nodig heeft dit te corrigeren. Dus nodig u gaarne uit alhier dan maar eens inhoudelijk te reageren op de toch op zijn zachts gezegd vreemde verhouding tussen de zuivelindustrie en uw universiteit. Zou meer bijdragen aan duidelijkheid dan de boodschapper beschimpen dunkt mij.

 • Peter Olsthoorn | 28/09/11 om 12:49

  @Bauke de Vos @Niquote Inmiddels wel met Bauke de Vos gebeld, op de eerste plaats omdat de term ‘leugenuniversiteit’ hier niet is gebezigd, wel ‘sponsoruniversiteit’. Hij heeft ook helder het standpunt van Wageningen uitgelegd.

  Bouke de Vos verwijst terecht naar een artikel in de Volkskrant vandaag waarin het gewraakte meta-onderzoek naar melkonderzoeken wordt behandeld. We komen daar op terug. Leugens.nl heeft niet de uitvoering van het onderzoek bekritiseerd maar het persbericht en de eventuele selectie van het onderwerp. Dat persbericht is veranderd door Wageningen.
  We komen er dus op terug nadat er een uitkomst is van het overleg met Willett vandaag. Zijn uitspraak over melk en een verhoogde kans op prostaatkanker bekritiseerden we overigens ook.
  Vooralsnog: I rest my case

 • Niquote | 28/09/11 om 15:37

  @Heren
  Ging mij dit maal bij hoge uitzondering eens niet om de inhoud maar om de vorm. Iemand van melkmisbruik verdenken, vervolgens zelf exact hetzelfde doen (is pleonasme of tautologie, maar helaas soms noodzakelijk iets duidelijk te maken) en ook nog eens verwijzen naar derden die melkmisbruik plegen om aan te tonen dat het bestreden misbruik niet bestreden wordt, is ronduit potsierlijk. Maar vergeef mij, mijn humor wordt niet door een ieder gedeeld. Ik weet het, zal daar nederig in moeten berusten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen