Klein percentage fouten funest 

DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut

Maar liefst 180 keer werden dnamonsters verwisseld. ” Het is niet m’n broer, maar…” Over knap werk door De Telegraaf.

Gelezen: Telegraaf, NOS
Bij het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, zijn de afgelopen 14 jaar honderden fouten gemaakt bij het dna-onderzoek naar misdrijven. De Telegraaf onthulde dat na via de rechter inzage afgedwongen te hebben in interne NFI-stukken.

* In totaal werden er sinds 1997 ruim 1650 meldingen geregistreerd, elke afwijking van het reguliere onderzoeksproces waarvan een deel fouten;

* In 2010 werd in 1,3 procent van de onderzoeken ‘een melding’ gemaakt.

* ‘Contaminaties’, dna van bijvoorbeeld een vermeende dader wordt vermengd met dat van een NFI-medewerker, slachtoffer of andere data; 390 keer in 14 jaar tijd

* 180 keer werden dnamonsters verwisseld.

* Verder zijn er 714 meldingen van menselijke fouten zoals een verkeerd nummer toekennen aan een spoor. Of een dna-profiel onterecht in de databank vastleggen;

* ‘Monsterverwisseling’: dna uit de ene zaak komt in een andere zaak terecht

Telegraaf: ” Er zijn binnen het NFI contaminaties geweest van dader en slachtoffer-dna, maar ook met dna van bezoekers bij het NFI. De gevolgen zijn catastrofaal als een contaminatie niet wordt ontdekt. Zelfs als een loepzuiver, volledig dna-profiel van een moordenaar op het stoffelijk overschot van zijn slachtoffer is gevonden, is zijn dna na contaminatie waardeloos….

“Zoeken in de databank met zo’n ‘vervuild’ profiel betekent dat de dader de dans ontspringt. Ook als een dader en zijn dna wel bekend zijn, gaat hij in dat geval vrijuit. Ander gevolg: het gecontamineerde dna komt overeen met iemand die niets met het misdrijf te maken heeft. Een dwaling ligt dan op de loer.”

Foutieve veroordelingen? NFI: ” Wat je niet weet, kun je niet weten, bovendien is geen enkel proces foutloos.”

Knap werk

Het vergde jaren procederen voor De Telegraaf om de documenten van het staatslab in handen te krijgen.

Omdat het NFI geaccrediteerd is volgens internationale ISO-normen houdt het interne audits (controles) door eigen personeel. Verder krijgt het jaarlijks externe audits door de Raad voor Accreditatie. Ook die verslagen staan op onze website.

Overigens wijst onderzoek uit dat de verstrekte stukken niet compleet zijn. De Telegraaf is opnieuw bij de rechter in beroep om alle gegevens in handen te krijgen.

(Wat we ook nog missen: correspondentie van het NFI met ministeries en politie, bijvoorbeeld over fotorolletjes, wapenvergunningen)

  • Reacties

  • Francisco | 28/02/12 om 07:03

    Heel, heel lang gdleeen nam ik een abonnement op de Telegraaf. Hoofdzakelijk vanwege de auto en motor verslaggeving. Ik zat mij echter ook steeds meer te ergeren en had eind vorig jaar besloten om de krant op te zeggen en juist vandaag heb ik het laatste exemplaar ontvangen. Het blijken er om verschillende redenen 45.000 minder te zijn dit jaar die dagelijks de Telegraaf lezen.Wat mij opviel in het verleden over het onderwerp van verschillende geloven en overtuigingen’ dat mensen met gelijke interesse en doelstellingen perfect samenwerkten ondanks het feit dat hun regeringen in oorlog met elkaar waren

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen