Historische wortels van de moderne mediamores 

Schuinsmarcheerders en persvrijheid

S. Montag (Henk Hofland) legt een aardige link.

Gelezen: NRC 21 mei 2011

Dominique-Strauss-Kahn is verdachte, maar door de openbaar aanklager in New York in samenwerking met de media al vele malen veroordeeld.

Henk Hofland: “”Voor de massamedia tot hun moderne ontwikkeling kwamen, was het de normaalste zaak van de wereld dat keizers en koningen en andere hooggeplaatsten een maîtresse hadden. Het was een eerbare positie.

Denk aan Madame de Pompadour die eigenlijk Jeanne Antoinette Poisson heette. Ze was de minnares van koning Lodewijk XV. Dat was een invloedrijke positie en ze kon ook over veel geld beschikken.

Daarmee heeft ze Voltaire en Diderot gesteund, twee belangrijke encyclopedisten aan wie we per slot van rekening onze vrijheid van meningsuiting te danken hebben. En zonder die vrijheid geen vrijheid van drukpers en dus ook geen moderne schandalen.”

  • Reacties

  • henk | 22/05/11 om 21:37

    De essentie is, denk ik, de onvrijwilligheid van het slachtoffer van DSK: het kamermeisje werd tegen haar zin misbruikt. Nog steeds komen minnaressen bij belangrijke politici niet in beeld van de media (tenzij ze Jack heetten en een partij vertegenwoordigen die het gezin als hoeksteen van de samenleving ziet en er een gezagsverhouding in de werksfeer bestaat). De hybris van de macht is de oorzaak van deze uitglijders: ze denken met alles weg te kunnen komen. En dat valt soms net even tegen. Maar dat maîtresses op zich geen belemmering voor macht hoeven te vormen is -nog steeds- een gegeven.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen