Europese Hof vindt eis veel te ver gaan 

Britse kranten niet gemuilkorfd voor publicatie privézaken

Voormalig Formule-1 baas Max Mosley verliest zaak in Luxemburg, maar zet strijd voort.

Gelezen: Uitspraak EHRM, The Indepedent

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft voormalig Formule-1 baas Max Mosley ongelijk gegeven in zijn strijd tegen de Britse kranten. Hij wilde hen dwingen om mensen te waarschuwen wanneer ze details over hun privéleven bekend maken en kans op wederhoor te bieden.

Met de waarschuwing zouden personen naar de rechter kunnen gaan om publicatie te verhinderen. Het EHRM vindt dat met zo’n regel de persvrijheid te veel beknot zou worden.

In maart 2008 bracht de Britse tabloid News of the World verslag uit over de deelname van Mosley aan een sadomasochistische nazi-orgie met prostituees in Duitse uniformen die door Mosley in het Duits werden gecommandeerd.

Een Britse rechter oordeelde dat de berichtgeving over Mosleys seksfeestje een inbreuk op diens privacy was. News of the World moest een schadevergoeding van 60.000 pond betalen, plus de proceskosten van ruim 700.000 pond.

Mosley had de publicatie ook willen voorkomen. Hij spande een zaak aan tegen de Britse staat om een wetswijziging af te dwingen, maar hij haalt bakzeil bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij gaat in beroep.
Het EVRM veroordeelt in haar vonnis de krant News of the World die louter het publiek wilde prikkelen over de rug van Mosley.

Maar het ‘chilling effect’ op de rest van de media van het opleggen van een verplichting voor voorafgaande kennisgeving vóór de publicatie van verhalen en reportages zou te groot zijn.

Volgens John Kampfers, baas van Index on Censorship, zou ook serieuze onderzoeksjournalistiek hebben geleden onder een eventuele winst van Mosley in deze zaak

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen